Din 1 iulie, părinții care revin la muncă au dreptul la indemnizația pentru îngrijirea copilului
-
28 Iunie 2019 18:36
Începând cu 1 iulie anul curent, mamele sau tații care după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului își reiau activitatea cu program integral sau parțial în câmpul muncii, desfășoară activități în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului. Modificări în acest sens au fost făcute la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, transmite IPN.
Totodată, prin modificările operate la aceeași lege a fost simplificat modul de determinare a bazei de calcul al indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, care va fi aplicat începând cu 1 iulie 2019.
Astfel, baza de calcul al indemnizațiilor o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate și achitate contribuții individuale de asigurări sociale. În cazul lipsei venitului asigurat în unele luni calendaristice sau în toate lunile din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul, aceste luni se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat. Perioada de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice consecutive.
În cazul în care asiguratul pe parcursul celor 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat nu a realizat venit asigurat pentru că s-a aflat în concediu de maternitate și/sau în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului se stabilește din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizații pentru copilul precedent, inclusiv în cazul în care a beneficiat de anumite plăți unice pe parcursul acestor concedii.
Potrivit noilor modificări, în cazul persoanelor asigurate pentru care lipsește baza de calcul la stabilirea indemnizației de maternitate, baza de calcul o constituie 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Guvern, iar cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, reprezintă cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului în cazul persoanei asigurate.
Salariul mediu lunar prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 lei, iar cuantumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului constituie 640 lei. Cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 100% din baza de calcul, iar cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului constituie 30% din baza de calcul.
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului de la data acordării concediului și până la vârsta de trei ani a copilului la toate unitățile în care desfășoară activități. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește începând de la data ultimei acordări a concediului.
Casa Națională de Asigurări Sociale menționează că, potrivit prevederilor legale, după expirarea concediului de maternitate, în baza unei cereri scrise, mamelor asigurate li se acordă un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, din bugetul asigurărilor sociale de stat. În cazul în care mama nu utilizează concediul respectiv, acesta poate fi acordat în baza unei cereri în formă scrisă tatălui copilului, ori unuia din bunici sau tutorelui.