Dilema olandezilor. Ale cui sunt comorile arheologice din Crimeea? Ucraina sau Rusia?

  • 28 Noiembrie 2014 10:25
Dilema olandezilor. Ale cui sunt comorile arheologice din Crimeea? Ucraina sau Rusia?

Patru muzee din Crimeea au anunțat miercuri că au depus o plângere colectivă la un tribunal olandez împotriva unui muzeu din Amsterdam care a decis să nu le mai restituie obiecte de tezaur arheologic după alipirea Crimeii de către Rusia.

 

Muzeul olandez Allard Pierson a luat decizia în 21 august, la câteva zile după închiderea expoziției, de a nu restitui bogata colecție de obiecte din aur muzeelor din fosta peninsulă ucraineană, anexată în martie de Moscova și revendicată în continuare de Kiev, notează Agerpress.

Restituirea obiectelor unuia dintre state putea duce la revendicări din partea celuilalt stat și ar reprezenta un risc pentru muzeu, a cărui expoziție fusese inaugurată cu o lună înainte de tratatul istoric prin care Rusia și-a anexat Crimeea, și-a justificat decizia muzeul olandez.

'În prezent, problema nu este de a ști cine va avea colecția de antichități, Rusia sau Ucraina. Problema este de a ști dacă aceste comori arheologice vor reveni în locul lor de origine: Crimeea', au indicat cele patru muzee într-un comunicat.

'Muzeele din Crimeea sunt proprietare legale ale obiectelor expuse', care au devenit 'ostatici ale situației politice', au subliniat ele.

Muzeul Allard Pierson, citat în presa olandeză, a confirmat că a primit o plângere, dar susține că aceasta nu a fost încă depusă în fața unei instanțe juridice. 'Ea mai trebuie depusă formal în fața unui tribunal', a declarat o purtătoare de cuvânt a muzeului, citată de agenția de presă ANP.

Contactat de Agerpress, tribunalul din Amsterdam a indicat că nu a primit vreo plângere cu privire la acest subiect.

Olanda și alți aliați occidentali ai SUA nu recunosc alipirea Crimeii la Rusia, iar relațiile diplomatice între Moscova și Occident sunt la nivelul cel mai scăzut de la terminarea Războiului rece din cauza conflictului din Ucraina, care opune armata guvernamentală separatiștilor proruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău