Digi24 | Secretul succesului din spatele vinurilor moldovenești

  • 23 Septembrie 2019 13:06
Digi24 | Secretul succesului din spatele vinurilor moldovenești

Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni pentru producția de struguri și, implicit, de vin din Republica Moldova. Au fost prelucrate 356.000 de tone de struguri, din care s-a obținut 19 milioane decalitri de vin. Această cantitate s-a adăugat celei deja existente rezultând o cantitate de 34 de milioane de decalitri la începutul anului viticol 2018-2019, informează Digi24.ro.

Cristian Gafin, reprezentat Crama Castel Mimi: 2018 și 2019 au fost ani destul de buni din punct de vedere al vremii și cu toamnă uscată, practic cel mai mult producem în jur de 1,5 miloane de litri.

Evident că cea mai mare cantitate din vinul produs merge la export. Anul trecut, Moldova a exportat 14,1 milioane de decalitri de vin, majoritatea cantității fiind vrac și nu îmbuteliat. Țara în care moldovenii au exportat cel mai mult vin îmbuteliat a fost Polonia cu 14%, urmată de România și Cehia cu câte 13% și de Rusia și China cu câte 12%. Reprezentanții cramelor moldovenești spun că în ultimii ani au reușit să crească exporturile pe piața asiatică.

Cristian Gafin, reprezentat Crama Castel Mimi: În Republica Moldova se vând undeva vreo 10 procente din tot ce se produce, 90 de procente pleacă peste hotare și cum am spus majoritatea pleacă în China, 30 de procente, este cea mai mare piață pe care o avem în acest moment. România la fel este un mare jucător pe piața de exporturi cu vreo 15 procente și deja Polonia, Cehia, Korea de Sud și așa mai departe.

Exporturi de 140 de milioane de litri de vin

Viorica Ombun este reprezentantul unei firme care importă vinuri moldovenești în România. Spune că, în ultimii ani, românii s-au deschis tot mai mult către piața vinurilor din Moldova.

Viorica Ombun, importator vinuri: Importăm de la opt crame din Republica Moldova, vinuri și distilate din vin. Trendul este către vinurile ușoare, albe, rose, foarte aromate cu aciditate ușoară și iarna deja spre vinurile un pic mai corpolente și mai rotunde. La noi este un top vânzări, un vin premium din soiul autohton rară neagră, malbec și syrah, un cupaj foarte bine apreciat dara vem și cabernet, merlot, saperavi, fetească neagră iarăși un vin care vara chiar dacă este, acest soi este vinificat în rose sau este roșu, este foarte apreciat de toți cunoscătorii.

Vinurile moldovenești, intens promovate

Vinurile moldovenești au ajuns să fie prezente pe principalel piețe europene și mondiale. Cheia succesului o reprezintă strategia de promovare. Producătorii și autoritășile din Moldova au înțeles că doar împreună vor putea să își facă loc pe marile piețe. Așa că, de câte ori merg la concursuri și târguri internaționale o fac sub cupola aceluiași brand.

Diana Pavelescu, somelier: Sunt toți, au un stand, au un logo comun, întotdeauna, la toate târgurile externe este Wines of Moldova, vinurile din Moldova sunt branduite foarte bine, au activități, poți să găsești vinuri foarte bune acolo, foarte interesante și au un singur mesaj, ei comunică toți la fel. Dacă nu ar fi uniți s-ar întâmpla ce se întâpmplă la România unde sunt mai multe asociații, fiecare dintre aceste asociații are stand... asta ne lipsește nouă și de aceea admir Moldova foarte mult, pentru că au o comunicare unitară, au un singur brand de țară Wines of Moldova și pe acela îl comunică peste tot.

Specialiștii susțin că mari diferențe între soiurile de vin produse în România și Moldova nu sunt. Doar că moldovenii au învățat să își vândă marfa mai bine.

Diana Pavelescu, somelier: Avem aceleași soiuri de struguri, fetească albă, fetească regală, neagră, rară neagră, la noi numește băbească neagră, sunt și soiuri românești tradiționale, sunt și soiuri internaționale care sunt pe piață, vinurile sunt făcute cu foarte multă atenție, sunt vinuri corecte, vinuri bune, promovarea este cea care face diferența.

În Republica Moldova, suprafața cultivată cu viță de vie depășește 130.000 de hectare. Producătorii estimează că în acest an vor recolta peste 700.000 de tone de struguri.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău