Digi24 | Când vor intercepta piloții români avioane rusești la Marea Neagră și de ce avioanele F-16 ale României nu sunt încă operaționale.

  • 17 Noiembrie 2019 17:30
Digi24 | Când vor intercepta piloții români avioane rusești la Marea Neagră și de ce avioanele F-16 ale României nu sunt încă operaționale. Credit FOTO: Digi24

Însoțit de alți doi piloți și o mână de „tehnici” (una din sarcinile acestora e chiar îndepărtarea „fundițelor” înainte de decolare), comandantul escadrilei 53 „Warhawks” de F 16, comandorul Cătălin Micloș se deplasează, cu pași repezi , spre avionul său. E zi de antrenament. Misiunea de azi este rezumată în expresia „trageri reale cu muniție de luptă în poligon”. Piloții escadrilei sunt nerăbdători să zboare. Și să tragă, se arat[ ]ntr-un material realizat de Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, cele 12 avioane F 16 românești nu sunt încă operaționale 100%, chiar dacă au intrat în dotarea armatei în urmă cu trei ani.

Apoi, în primăvara acestui an, avioanele au intrat în „serviciul de poliție aeriană”.

„Asta înseamnă că un număr de piloți au nivel de Basic mission capability, adică poți să faci misiunea de bază a escadrilei, care înseamnă că poți face poliție”, spune comandantul escadrilei de F 16 „Warhawks”, Cătălin Micloș.

În traducere, asta înseamnă că, printre altele, pot intercepta aeronavele „infractoare” care intră neautorizat în spațiul aerian al României.

Dar „poliția” e doar o etapă intermediară și deloc suficientă, în condițiile în care escadrila de F 16 nu este încă, pe întreg ansambul său, 100% operațională. Sau „combat mission ready”, cum se spune în limbajul păsăresc al aviatorilor militari.

„Ce înseamnă combat mission ready? Înseamnă că pilotul respectiv e pregătit să meargă într-un teatru de operații. Și acolo să execute misiuni de luptă. Toate misiunile posibile, în funcție de tipul de avion pe care îl zboară”, explică Micloș.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, adaugă că, pentru operaționalizare completă mai trebuie să așteptăm ceva ani.

„Se poate întâmpla în 5-7 ani. Colegilor noștri polonezi le-a luat mai mult de 5 ani”, spune Pană.

Citiți materialul integral pe Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău