Diferențe uriașe la nivel mondial în deținerea de automobile electrice

  • 22 Aprilie 2021 12:06
Diferențe uriașe la nivel mondial în deținerea de automobile electrice

Europa și China domină piața mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puține vehicule electrificate pe drumurile de pe mari piețe precum Rusia, America Latină și Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters, preluat de Agerpres.

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China iar studiul arată că cele două piețe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum. Vânzările de automobile electrice și hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depășind pragul de un milion de unități și fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătățit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse și a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulație, Europa avea 3,2 milioane și SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile piețe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepția pieței din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condițiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China și 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând și țările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferențe mari la nivel mondial în deținerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o țară cu cinci milioane de locuitori și un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o țară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populație de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unități în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, și aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unități, în creștere cu 33,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău