Diferența de remunerare între femei și bărbați

  • 19 Februarie 2016 18:49
Diferența de remunerare între femei și bărbați

Femeile din Republica Moldova ridică salarii mai mici decât bărbații, în medie cu 12 la sută, arată un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Acest lucru este cauzat de mai mulți factori, între care accesul la educație preșcolară a copiilor și modul în care sunt acordate concediile de îngrijire a copiilor. Ca urmare, și nivelul pensiilor femeilor este mai mic decât cel al bărbaților.

Diferența dintre salariile bărbaților și ale femeilor poate fi măsurată și în zile de muncă suplimentare pe care trebuie să le adauge femeile pentru a ajunge la salariul mediu al unui bărbat, după cum a explicat, Alina Andronache, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen.

”Astăzi noi vrem să instituim Ziua egalității salariale în Republica Moldova, deoarece astăzi, 19 februarie, o femeie primește salariul mediu al unui bărbat pentru anul 2015. Adică, de pe 1 ianuarie, până pe 19 februarie, toate aceste zile, o femeie ar trebui să lucreze în plus, neremunerată, ca să ajungă la un salariu pe care l-a primit un bărbat în anul 2015”, a declarat Alina Andronache.

Diferența salarială este ca o taxă invizibilă, pe care o achită peste 93 la sută dintre femeile angajate în economia Republicii Moldova, spune Alexei Buzu, de la Centru Parteneriat pentru Dezvoltare. În 2014 diferența medie a fost de 7620 de lei, iar în domenii mai bine plătite, precum cel al tehnologiilor informaționale, diferența s-a ridicat la peste 45 de mii de lei anual. În mod paradoxal, datele statistice arată că nivelul de educație nu influențează nivelul salarizării, a menționat Alexei Buzu.

”Mai multe femei angajate în câmpul muncii au studii superioare: 27 de procente, comparativ cu 21 la sută dintre bărbați. Într-o piață competitivă, în care nu este nimeni discriminat, dar dacă să luăm caracteristicile obiective, femeile în Republica Moldova ar trebui să aibă un salariu mai mare”, a declarat Alexei Buzu.

Totodată, femeile au acces mai limitat la funcțiile de conducere mai bine plătite, decât bărbații. Astfel, și pensiile femeilor au fost mai mici cu aproximativ 17 la sută față de cele ale bărbaților, în 2014, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Pentru a micșora aceste diferențe, reprezentanții societății civile recomandă crearea condițiilor care le-ar oferi femeilor șanse de dezvoltare în carieră, precum: finanțarea de către stat a locurilor de creșă în grădinițe, reducerea duratei concediului de îngrijire a copiilor, dar cu majorarea acestei plăți, precum și stimularea bărbaților să își ia asemenea concedii. Se mai propune ca atunci când se lansează concursuri de achiziții publice sau când sunt acordate subvenționări, să fie avantajate companiile care indică o discrepanța salarială mai mică.

În Republica Moldova există două strategii care au menirea să reducă diferența salarială pe piața muncii – Strategia de ocupare a forței de muncă și Programul Național de asigurare a egalității de gen – dar  care nu și-au atins scopul, afirmă experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău