Diferendul greco-turc din Mediterana Orientală, în centrul agendei summitului UE de la Bruxelles

  • 01 Octombrie 2020 10:15
Diferendul greco-turc din Mediterana Orientală, în centrul agendei summitului UE de la Bruxelles

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza în special modalitățile de detensionare a crizei dintre Grecia și Cipru, pe de o parte, și Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activitățile de foraj din Mediterana Orientală, notează dpa, preluat de Agerpres.

Summitul special al UE fusese programat inițial pentru 24-25 septembrie, dar a fost amânat ca urmare a faptului că președintele Consiliului European, Charles Michel, a intrat în carantină din cauza contactului cu o persoană infectată cu COVID-19. Ulterior, el a fost testat negativ la noul coronavirus.

''Obiectivul nostru este de a face loc pentru un dialog constructiv cu Turcia în vederea realizării stabilității și securității în întreaga regiune și a asigurării respectării depline a suveranității și drepturilor suverane ale tuturor statelor membre ale UE'', a explicat Charles Michel într-o scrisoarea de invitație adresată liderilor țărilor membre.

Ciprul dorește sancționarea Turciei pentru explorările de gaz pe care aceasta le face în zonă, în timp ce alte state membre înclină către o soluție diplomatică.

Turcia și Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicția maritimă și de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanța tehnică periodică.

Potrivit unei surse diplomatice europene, adoptarea unor sancțiuni contra Turciei este improbabilă la summitul care se încheie vineri.

Pe agenda reuniunii la nivel înalt a UE se mai află relațiile cu China, situația din Belarus și cazul de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, dar și piața unică, politica industrială și transformarea digitală. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău