Dictatura militară din Thailanda a încetat

  • 15 Iulie 2019 19:02
Dictatura militară din Thailanda a încetat

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a demisionat oficial luni din fruntea guvernului militar, după ce a devenit prim-ministru în noul guvern civil, afirmând că țara va funcționa de acum înainte ca o democrație normală după cinci ani de regim militar, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Prayuth va ocupa funcția de prim-ministru cu susținerea partidelor pro-armată din Camera Reprezentanților și a camerei superioare numite de armată în baza unei constituții despre care criticii susțin că sufocă democrația și sprijină rolul politic al armatei.

Într-un discurs televizat către națiune, Prayuth a spus că armata a avut succes în multe domenii, de la rezolvarea problemelor pescuitului ilegal și traficului de ființe umane, până la salvarea a 12 copii și a antrenorului lor blocați într-o peșteră inundată anul trecut.

Fostul șef al armatei care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat din 2014 a declarat că intervenția a fost necesară pentru a restabili ordinea după șase luni de proteste stradale și ciocniri violente, dar că lucrurile se întorc la normal după alegerile din 24 martie.

"Thailanda este acum o țară pe deplin democratică cu o monarhie constituțională, cu un parlament ai cărui membri sunt aleși", a spus Prayuth.

 "Toate problemele vor fi abordate normal în baza unui sistem democratic în care nu vor fi folosite puterile speciale", a spus el, referindu-se la puterile considerabile pe care le deținea guvernul militar.


Săptămâna trecută, Prayuth a folosit aceste puteri pentru ultima dată pentru a pune capăt mai multor restricții asupra media. De asemenea, el a transferat dosarele unor civili de la instanțe militare la cele civile, deși a păstrat puterea de a dicta percheziții și a face arestări care nu pot fi contestate.

Regele Maha Vajiralongkorn a sprijinit săptămâna trecută noul cabinet civil al lui Prayuth, format dintr-o coaliție de 19 partide care deține o majoritate fragilă în parlament.

Thailanda s-a confruntat cu perioade intermitente de tensiuni politice și violențe, precum și cu două lovituri de stat militare, în ultimii 15 ani, în contextul în care noi forțe politice, care își au bazinul electoral în zonele rurale, au intrat în competiție cu clasa politică militaristă și regalistă de la Bangkok.

Oamenii sunt în general prudenți vizavi de ce ar putea să însemne nou formulă politică.

"Trebuie să vedem mai întâi ce fac", a declarat Noppawan Hiranpruk, de 47 de ani, o vânzătoare dintr-o piață din Bangkok, pentru Reuters.

"Este OK să ai figuri vechi, cu condiția să aibă idei noi care să producă lucruri noi", a mai spus ea.

Noul guvern va prelua oficial puterea după o ceremonie de depunere a jurământului de marți. Acesta ar urma să-și prezinte politicile în parlament săptămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău