Diaspora solicită condiții mai bune de vot

  • 02 Septembrie 2014 15:07
Diaspora solicită condiții mai bune de vot

Cetățenii moldoveni aflați peste hotare le solicită autorităților de la Chișinău să creeze condiții mai bune de vot în afara țării.

Pentru alegerile parlamentare din noiembrie, ei cer deschiderea mai multor birouri electorale și o informare mai amplă despre procesul electoral. Subiectul a fost dezbătut la un atelier din cadrul Congresului Diasporei ce se desfășoară zilele acestea la Chișinău. 

Participanții la Congresul Diasporei s-au plâns pe condițiile nesatisfăcătoare în care au fost organizate alegerile precedente, astfel că o bună parte dintre conaționalii noștri aflați peste hotare nu au reușit să voteze, inclusiv din cauza lipsei buletinelor de vot. Valentina Munteanu, venită de la Torino, și-a exprimat speranța că anul acesta votul în afara țării va fi mai bine organizat.

În Rusia, una dintre probleme este lipsa informației despre modul de desfășurare a alegerilor, a remarcat Gheorghe Pară, venit din Sankt Petersburg.

Autoritățile trebuie să elaboreze o campanie amplă de comunicare în ceea ce privește desfășurarea scrutinului, a subliniat și Ala Mândâcanu, de la Montreal, Canada.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că și-au învățat lecția și că nu vor repeta greșelile de la ultimele alegeri. În prezent este posibilă înregistrarea electronică prealabilă, pe site-ul alegator.md, astfel încât să poată fi deschise birouri electorale în localitățile unde sunt mai mulți cetățeni moldoveni, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Totodată, pentru fiecare birou electoral vor fi eliberate un număr maxim de buletine, adică cel mult 3000 a adăugat Iurie Ciocan. Potrivit acestuia, pentru alegerile din 30 noiembrie vor fi deschise 100 de birouri electorale în străinătate, față de 75 la scrutinul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău