Diaspora anunță un protest pașnic, din solidaritate față de cei care nu au putut vota

  • 17 Noiembrie 2016 13:38
Diaspora anunță un protest pașnic, din solidaritate față de cei care nu au putut vota

După ce mai mulți moldoveni din diasporă nu au reușit să voteze la scrutinul din 13 noiembrie, pentru că nu au fost suficiente buletine de vot, ei vor ieși în această duminică la un protest pașnic. Astfel, cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să manifesteze pașnic în orice colț ar lumii s-ar afla, pentru a arăta solidaritatea față de cei care nu au putut să-și exprime opțiunea politică.

Inițiativa de a manifesta pașnic aparține fondatoarei grupului de pe Facebook „Adoptă un vot”, Anastasia Condruc. Manifestațiile urmează să se desfășoare în toate orașele din lume unde sunt cetățeni moldoveni, cu sloganul „Vot furat”. Doritorii se vor aduna în centrul orașelor în care trăiesc, purtând drapele și pancarte, pe care vor scrie în limba română și în limba țării în care se află de ce protestează.

Oamenii care vor ieși să manifesteze sunt îndemnați să spună presei, dar și lumii că le-a fost încălcat dreptul constituțional de a vota. De asemenea, organizatorii cheamă protestatarii să stea departe de mesajele geopolitice și să nu se lase provocați. Flashmobul se va desfășura cu începere de la ora 12.00.

Totodată, la această acțiune, în mai multe orașe printre care Bologna, Bruxelles, București, Dublin, Londra,  Paris, Parma vor fi colectate semnăturilor oamenilor care n-au votat. Organizatorii spun că semnăturile sunt necesare pentru mandatarea avocatului care va reprezenta Diaspora, în procesul de judecată pe care vor să-l intenteze Comisiei Electorală Centrale, pentru încălcarea dreptului la vot. Solicitat de Radio Chișinău, secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae a declarat că acesta este dreptul cetățenilor de a se adresa în instanță dacă ei cred că le-au fost încălcate drepturile.

Duminică, și la Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale, organizația Tinerii Moldovei a anunțat un protest față de modul de desfășurare al celui de-al doilea tur de scrutin.

Astăzi, într-un apel către cetățeni, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și a opoziției proeuropene la prezidențiale, Maia Sandu a declarat că va contesta în continuare rezultatele scrutinului din 13 noiembrie. Ea a precizat că aceste contestații se referă doar la voturile obținute prin fraude și neregulile admise de autorități, care au dus la vicierea rezultatelor. Amintim, că după rectificarea datelor de la trei secții de votare unde rezultatele erau inversate, diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu s-a redus la mai puțin de 68 de mii de voturi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău