Dialogul UE - Republica Moldova privind drepturile omului, la cea de a treisprezecea rundă
-
20 Octombrie 2022 13:59
Pe 19 octombrie 2022, Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat la Bruxelles cea de-a treisprezecea rundă a Dialogului anual privind drepturile omului.
Participanții au salutat noua etapă strategică a relațiilor UE-Moldova după ce Consiliul European a acordat Moldovei statutul de țară candidată la UE. Aceștia și-au reafirmat angajamentul reciproc față de valorile comune ale democrației, drepturilor omului, libertăților fundamentale și statului de drept, consacrate, de asemenea, în Acordul de Asociere UE-Moldova. Se așteaptă acum eforturi reînnoite din partea autorităților moldovenești pentru consolidarea respectării, protecției și realizării drepturilor omului, se arată într-un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.
Reuniunea a oferit ocazia de a trece în revistă evoluțiile de după dialogul precedent din 2021. Discuțiile au acoperit o gamă largă de subiecte, de la principalele evoluții ale politicii UE în domeniul drepturilor omului, la implementarea politicii naționale a Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului, alegerile și cadrul electoral, libertatea și pluralismul mass-mediei, respectarea drepturilor omului în sistemul de justiție, drepturile copilului, lupta împotriva discriminării și protecția persoanelor în situații vulnerabile, drepturile muncii și cooperarea în forurile internaționale.
UE a salutat evoluțiile pozitive în Moldova, cum ar fi ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, adoptarea legislației privind infracțiunile motivate de ură, precum și activitatea în curs de reformare a Codului electoral. Aceasta a încurajat autoritățile moldovenești să abordeze deficiențele identificate de OSCE/BIDDO și de Comisia de la Veneția în toate domeniile și să asigure punerea în aplicare efectivă și continuă a legislației privind drepturile omului.
În cadrul discuțiilor, s-a pus un accent deosebit pe necesitatea de a continua reforma mediului mediatic, în special în ceea ce privește concentrarea proprietății mediatice și lipsa de transparență. UE a salutat pașii în această direcție. UE a salutat noul mandat al Consiliului Audiovizualului și abordarea transparentă a acestuia față de societatea civilă și publicul larg.
UE făcut apel la depunerea eforturilor decisive a Moldovei pentru a aduce condițiile de detenție în conformitate cu standardele internaționale și să investigheze și să urmărească penal în mod amănunțit, precum și să sancționeze în mod eficient orice act de rele tratamente și de tortură în centrele de detenție. UE a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de dezinstituționalizare a sistemului de îngrijire a copiilor și adoptarea unui nou Program de protecție a copilului și a unui nou Plan de acțiuni pentru perioada 2022-2026.
Participanții au convenit asupra importanței consolidării în continuare a cadrului juridic pentru nediscriminare, în special prin eliminarea lacunelor legislative existente și prin susținerea angajamentelor Moldovei de a consolida egalitatea de gen și de a combate violența bazată pe gen.
Reuniunea a fost prezidată de către dna Dorota Dlouchy Suliga, șef interimar al Diviziei EURCA 5 - Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, în timp ce delegația moldovenească a fost condusă de dl Eduard Serbenco, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției. Reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Eamon Gilmore, și ambasadoarea UE pentru egalitate de gen și diversitate, Stella Ronner, au luat parte la discuție, subliniind importanța pe care UE o acordă drepturilor omului în relațiile UE-Moldova.
Următorul dialog privind drepturile omului între UE și Republica Moldova este planificat să aibă loc la Chișinău în 2023.