Dialog și schimb de experiență între companiile IT de pe ambele maluri ale Nistrului și cele din România

  • 27 Decembrie 2019 12:58
Dialog și schimb de experiență între companiile IT de pe ambele maluri ale Nistrului și cele din România

Reprezentanții a 14 companii și două asociații IT de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat despre posibilitățile de colaborare cu colegii lor români în cadrul unei vizite efectuate la companiile IT și de infrastructură de suport din orașele Cluj și București. Vizita de studiu a fost organizată de proiectul "Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului" (AdTrade), finanțat de Suedia și implementat de PNUD.

Agenda vizitei de studiu a inclus întâlniri cu fostul ministru al Comunicării din România, Marius Bostan, cu mentori practicieni IT, reprezentanți ai mai multor companii din domeniul TIC și huburi globale de dezvoltare de software din România. Delegația a vizitat și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, un centru important de pregătire a viitorilor programatori.


Potrivit managerului proiectului, Maxim Cataranciuc, în sectorul IT capitalul uman contribuie semnificativ la valoarea adăugată a produselor/serviciilor furnizate, iar dezvoltarea rapidă a acestui sector creează premise bune pentru dezvoltarea exporturilor spre diverse destinații, dar mai ales spre țările din comunitatea UE.

"Companiile trebuie să analizeze de pe acum tendințele tehnologice și să anticipeze cerințele pieței pentru a rămâne competitivi pe piață. De aceea, prin această vizită de studiu ne-am propus să facilităm un dialog și schimb de experiență între companiile IT de pe ambele maluri ale Nistrului și cele din România, țara care face performanță în IT și furnizează cei mai mulți specialiști IT la nivel european", a spus el.

Proiectul AdTrade oferă asistență pentru crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și la edificarea unui mediu de încredere și de cooperare în regiune. Inițiativa stimulează și promovează exporturile de mărfuri și servicii din regiune, prin accesarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Proiectul susține dezvoltarea și sporirea competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMMM) și contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-1
Thu
-0
Arhivă Radio Chișinău