DIALOG EUROPEAN | Robert Lupițu: Rezoluția votată de PE în sprijinul R. Moldova subliniază necesitatea oferirii de către instituțiile europene de ajutor în combaterea propagandei ruse (Audio)

  • 13 Octombrie 12:00
0%
00:00:00
00:00:00

Rezoluția adoptată zilele trecute de Parlamentul European privind sprijinirea Rep. Moldova în combaterea interferențelor Federației Ruse în procesele electorale naționale are o valoare politică puternică, spune la Radio Chișinău, expertul în relații internaționale, Robert Lupițu, redactor-șef al publicației Calea Europeană.

Dincolo de condamnarea Federației Ruse pentru acțiunile de destabilizare instrumentate în Rep. Moldova, documentul adoptat de eurodeputați subliniază necesitatea oferirii de către instituțiile europene de ajutor în combaterea propagandei ruse, mai spune Robert Lupițu în cadrul emisiunii „Dialog European”.

 „Rezoluția arată în egală măsură faptul că Parlamentul European va urmări într-un mod foarte atent felul în care sprijinul pentru Rep. Moldova va fi asigurat de celelalte instituții. Asta pentru că dincolo de solicitările de sancțiuni pentru politicienii care destabilizează, de acest avertisment pentru Rusia să înceteze cu acțiunile și tacticile de destabilizare, ce cere Parlamentul este ca o parte din instrumentele pe care le are la dispoziție Comisia Europeană dar și Consiliul Uniunii Europene să fie puse, în continuare, la dispoziția Rep. Moldova, să conștientizeze, pentru a echipa instituțiile statului să poate face față acestor tactici de destabilizare, pentru a sprijini societatea civilă și mass media să aibă instrumentele necesare pentru a putea combate propaganda rusă. Acestea sunt chestiuni practice care dau consistență declarației politice adoptate la Strasbourg”.

Amintim că miercuri, 9 octombrie, Parlamentul European a votat o Rezoluție privind consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva interferențelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și  referendumul constituțional privind integrarea europeană. Declarația vine în contextul complicat și riscul pentru deturnarea proceselor democratice, pentru care Federația Rusă cheltuie milioanele de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău