DIALOG EUROPEAN | Radu Burduja: Conceptul neutralității este unul depășit astăzi în Republica Moldova. Singuri nu putem face față la o amenințare așa de mare cum este Rusia (Audio)

  • 21 Octombrie 2023 13:20
0%
00:00:00
00:00:00

Conceptul neutralității este unul depășit astăzi pentru Republica Moldova, consideră Directorul Institului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței Radu Burduja, fost secretar de Stat în Ministerul Apărării și fost reprezentant al RM la NATO. Potrivit acestuia, RM ca stat independent cu capacitatea de apărare pe care o are, de una singură  nu poate face față la o amenințare așa de mare cum este Rusia. Remarca din proiectul noii Strategii a securității naționale a RM, care spune că “Statele vecine cu Federația Rusă, cu o lungă tradiție de neutralitate, renunță la acest statut și aderă la alianța militară NATO “, guvernarea a dat un imbold pentru lansarea  discuțiilor despre renunțarea la neutralitate, a declarat Radu Burduja în emisiunea „Dialog European” de la Radio Chișinău.

„În Republica Moldova toți declară că respectă statutul de neutralitate, dar faptul că noi închidem ochii la o amenințare asta nu înseamnă că ea va dispărea. Iar noi ca și stat independent, suveran și cu capacitatea de apărare pe care o avem, singuri nu putem face față la o amenințare așa de mare cum este Rusia. De aceea eu cred că are sens să lansăm aceste discuții. Chiar dacă nu vom renunța la neutralitate în timpul apropiat, cel puțin  pentru a face lumea să înțeleagă că aceste parteneriate strategice trebuie adâncite. Ca să lucreze sistemul de apărare în mod perfect trebuie să fie un grad foarte înalt de interoperabilitate. Nivelul acesta de cooperare vine doar în urma unor parteneriate foarte adâncite. Ucraina nu este acum membră a Alianței,  dar toată lumea a sărit în ajutor și toată lumea o apără fiind că este un interes comun. De aceea noi aici cumva ne ascundem după deget”, a spus Radu Burduja.

Vorbind despre proiectul noii Strategii a Securității Naționale a RM, expertul a subliniat că strategia evidențiază că cel mai principal instrument pentru a contracara o amenințare militară este Armata Națională și sectorul de apărare, de aceea acesta trebuie dezvoltat.

Pentru mine strategia este foarte bună pentru că a pus ca miez a sistemului de securitate - Armata Națională. Pentru că principalul element de descurajare a unei agresiuni este investiția în armată”, a afirmat Radu Burduja.

Aceste capabilități nu pot fi dezvoltate peste noapte, de aceea trebuie să investim în Armata Națională, a explicat Radu Burduja.

Strategia evidențiază și prioritizează că cel mai principal instrument pentru a contracara o amenințare militară  este Armata Națională și sectorul de apărare, de aceea noi trebui să-l dezvoltăm. Și ce trebuie să înțeleagă oamenii, de ce trebuie investit în Armata Națională,  este faptul că aceste capabilități n se pot dezvolta peste noapte.”, a conchis Radu Burduja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău