DIALOG EUROPEAN | Octavian Țîcu: „Chestiunea legată de Găgăuzia este mai periculoasă la moment decât Transnistria”

  • 18 Martie 11:26
0%
00:00:00
00:00:00

În UTA Găgăuzia lucrurile sunt mai complicate pentru că guvernarea a pierdut această regiune, în primul rând, în favoarea partidelor lui Șor, potrivit istoricului și politologului Octavian Țîcu.

După mai bine de 30 de ani de independență, avem o entitate la fel de anti statală și pro rusă cu toate investițiile care s-au făcut și cu frica guvernării de la Chișinău de a merge acolo  și de a câștiga alegerile, constată Octavian Țîcu. Dar cel mai important, subliniază acesta,  a fost această slăbiciune de a oferi constituțional niște prevederi entității care le folosește împotriva Republicii Moldova, a declarat Octavian Țîcu în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.  Atribuțiile bașcanului, care sunt foarte clare,  au fost încălcate atât prin întâlnirea cu Putin, cât și prin declarațiile pe care le-a făcut, a atras atenția politologul. În opinia acestuia, procurorii și ofițerii de anchetă trebuie să măsuri în vederea încropirii unui dosar privind depășirea atribuțiilor constituționale și  de funcție și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul trebuie trasă la răspundere.

Chestiunea  legată de Găgăuzia este mai periculoasă la moment decât Transnistria și spun asta pentru că regiunea Transnistreană este blocată efectiv, nu-și poate permite prea multe acțiuni Pornind și de la premiza declarațiilor făcute  de ucraineni legate de separatismul transnistrean, blocarea totală a frontierei, deci sunt la discreția totală a RM. Cu regiunea Găgăuză, însă,  lucrurile sunt mai complicate pentru că guvernarea a pierdut această regiunea în primul rând în favoarea partidelor lui Șor și asta este un lucru regretabil pentru că nici măcar nu au participat în aceste alegeri. Iar, în al doilea rând, guvernarea nu ia în calcul prevederile constituționale ale Autonomiei Găgăuze și atribuțiile bașcanului care sunt foarte clare și care au fost încălcate atât prin întâlnirea cu Putin, cât și prin declarațiile pe care le-a făcut. Ce înseamnă să spui că în autonomie vei avea  gaz mai ieftin și vor avea îndemnizații din partea lui Putin la pensii și la salarii? Tu ai anumite legături cu  statul RM care ți-a delegat niște împuterniciri teritoriale de autonomie culturală pe care tu le manipulezi și pe care le folosești împotriva statului Republica Moldova. În condițiile astea procurorii și ofițerii de anchetă trebuie să măsuri în vederea încropirii unui dosar privind depășirea atribuțiilor constituționale și  de funcție și omul trebuie tras la răspundere. Probabil asta și își dorește Moscova, ca Chișinăul să meargă pe această linie. Dar guvernarea evident este în defensivă în raport cu Autonomia Găgăuza”.

În ceea ce privește planurile de viitor ale Rusiei în Republica Moldova, Octavian Țîcu spune că Putin are nevoie la Chișinău de ceea ce a avut în perioada 2019-2021 – o guvernare hibridă, ori o guvernare total loială lui Putin cum a fost guvernarea Dodon, Șor și resturile grupării lui Plahotniuc ca în 2020-2021 cu prim ministru Chicu. Iar alegerile prezidențiale din Rusia nu vor aduce schimbări spectaculoase. Vladimir Putin are intenții clare, de a destabiliza situația în Rep. Moldova și în Cccident, crede Octavian Țîcu.

Putin nu vrea un război în RM. El nu are nevoie de un război pentru că asta ar amplifica isteria antiputinistă la nivel mondial. Este una când ataci Ucraina și alta când ataci un stat neutru, vai de capul lui, asta trezește mai multe simpatii, radicalizează ce a mai rămas de radicalizat, dar va spori și mai mult convingerea europenilor că e nevoie de acțiuni ferme.

Și ce are nevoie Putin la Chișinău, este de ceea ce a avut în perioada 2019-2021 – o guvernare hibridă, ori o guvernare total loială lui Putin cum a fost guvernarea Dodon, Șor și resturile grupării lui Plahotniuc ca în 2020-2021 cu prim ministru Chicu. Pentru că la ce îți trebuie să pornești un război dacă tu ai premierul tău, când ai ministrul de Externe, ministrul Apărării, ministrul de Interne și mai ales un președinte care îți spune în toată ziua că Rusia este prietenul nostru și merge de 20 de ori în mandatul lui la Putin și merge la ONU și spune că armata rusă este armată pacificatoare și trebuie s-o lăsăm aici că ea ne garantează securitatea. Deci, normal când ai o asemenea guvernare și ieși în fața lumii și spui: uitați-vă UE cu toți banii ei n-a putut ă-i convingă pe moldoveni. Moldovenii de fapt  își doresc să fie în  continuare cu Rusia”.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău