DIALOG EUROPEAN | Mihai Mogaldea: „Este foarte important ca negociatorul-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la UE să fie apolitic și să rămână în această funcție cât mai mult posibil” (Audio)

  • 10 Februarie 2024 09:45
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu capitolul justiție este legată de faptul că anume în acest domeniu există cele mai importante așteptări de la Rep. Moldova, este de părere directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. Expertul IPRE a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că la această etapă este foarte important ca Biroul pentru Integrare Europeană să devină funcțional cât mai rapid posibil și să interacționeze cu instituțiile de la Bruxelles.

Uniunea Europeană atrage o atenție sporită mersului reformelor anume în justiție și fără ca acest capitol să fie închis,  nu se poate merge mai departe în procesul de negocieri, a explicat directorul adjunct al IPRE Mihai Mogâldea în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.

„Se începe tot acest proces cu reforma justiției și statul de drept pentru că acolo există cele mai importante așteptări legate de Republica Moldova. Deci se începe cu principiile fundamentale care stau la baza acestui proces de aderare. După care se va trece treptat și la alte capitole. Ceea ce putem spune noi astăzi este că această etapă a procesului de aderare care se numește screening ar urma să dureze până la finalul anului curent și va fi împărțită în două etape: sesiunile explicative în care noi mergem la Bruxelles și ni se explică acolo care sunt așteptările față de Republica Moldova, care sunt temele noastre pentru acasă. Această etapă ar urma să dureze aproximativ două luni, după care vor începe sesiunile bilaterale în care deja autoritățile RM vor explica modul în care ele văd acest proces de armonizare a legislației, care sunt pașii care urmează să-i întreprindă. Și această etapă a sesiunilor bilaterale ar urma să dureze 6-8 luni. Paralel se va adopta într-o conferință interguvernamentală, cel mai aprobabil, în luna aprilie unde se întâlnesc autoritățile RM alături de oficiali europeni în cadrul unei conferințe interguvernamentale care dă startul la nivel politic acestui proces de negocieri. Cel mai probabil tot acolo se va adopta și cadrul de negocieri care va conține etapizat toți pașii care urmează să-i întreprindă RM și UE”.

DIALOG EUROPEAN | Mihai Mogaldea: „Este foarte important ca negociatorul-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la UE să fie apolitic și să rămână în această funcție cât mai mult posibil” (Audio)

 

Mihai Mogâldea a mai declarat că la această etapă este foarte important ca Biroul pentru Integrare Europeană să devină funcțional cât mai rapid posibil și să interacționeze eficient cu alte instituții în tot ce înseamnă accelerarea negocierilor de aderare.

Totodată, directorul adjunct al IPRE, a subliniat că este foarte important ca negociatorul-șef al RM pentru aderarea la UE, să rămână în această funcție cât mai mult posibil și să fie apolitic. Ceea ce ne învață alte state care se află în procesul de aderare este că poziția de negociator-șef este una cheie în tot acest mecanism de aderare, a declarat Mihai Mogâldea.

„Foarte important este ca negociatorul șef al RM pentru aderarea la UE, doamna Cristina Gherasimov să rămână în această funcție cât mai mult posibil. Dacă după alegerile parlamentare de exemplu, va fi numit altcineva în această funcție, sau se vor face presiuni la o anumită etapă ca dânsa să plece,  va fi o problemă. Orice negociator-șef care va veni în loc, va avea nevoie de cel puțin câteva luni ca să înțeleagă care este fișa de post a acestei poziții și care sunt așteptările. Ceea ce ne învață alte state care se află în procesul de aderare este că poziția de negociator-șef este una cheie în tot acest mecanism. Negociatorul-șef trebuie să rămână acolo cât mai mult timp posibil. E nevoie ca această persoană să rămână apolitică. Și mă bucur că este numită în această funcție o persoană apolitică, care nu este membru de partid și care nu a făcut parte din echipa PAS-ului. Este un lucru bun pentru că dacă eventual se schimbă guvernarea în 2025 sper ca noua conducere a țării să aibă rațiunea de a păstra negociatorul-șef, dar și negociatorul-șef adjunct în pozițiile care se află”.

Amintim că miercuri la Bruxelles a fost dat startul procesului de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, în prezența viceprim-ministrei pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov și a unor oficiali ai Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău