Dialog European | Iulian Chifu: R. Moldova se poate aștepta la o decizie pozitivă a Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderarea cu UE, odată ce are îndeplinită agenda de reforme

  • 24 Noiembrie 2023 15:03
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova se poate aștepta la o decizie pozitivă, luna viitoare, a Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderarea cu UE, odată ce are îndeplinită agenda de reforme, consideră analistul politic, profesorul universitar și fostul consilier guvernamental pe probleme de securitate și politică externă de la București, Iulian Chifu. El a apreciat, în cadrul emisiunii „Dialog European” de la Radio Chișinău, că în acest sens, vizita președintelui Consiliului European Charles Michel la Kiev, unde s-a întâlnit cu președinții Ucrainei și Republicii Moldova, transmite un mesaj încurajator pentru cele două state.

Întâlnirea la Kiev, în această săptămână, a președintelui Consiliului European Charles Michel cu  președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski demonstrează susținerea lui față de Rep. Moldova și Ucraina. Mesajul pe care a vrut să-l transmită Charles Michel este și de încurajare a deschiderii negocierilor de aderare, a spus Iulian Chifu.

„Tipul mesajului său vine în mod încurajator în aceeași direcție cu recomandările Comisiei Europene. Președintele Consiliului European dorește, susține această deschidere a negocierilor. Desigur, hotărârea sa este supusă votului statelor membre”, a declarat Chifu.

În contextul summit-ului Consiliului European de luna viitoare, la care liderii statelor membre UE vor decide deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, expertul Iulian Chifu a subliniat că fiecare stat primește evaluarea în baza propriilor merite. Astfel, dacă Rep. Moldova a realizat reformele necesare, e justificat avizul pozitiv pe care l-ar primi din partea celor 27 de state membre UE. 

„Odată ce Rep. Moldova și-a făcut lecțiile, a atins toate punctele din reformele sale, este îndreptățită să aștepte un rezultat pozitiv, tot astfel cum și România în sine, și noi, așteptăm ca rezultatul să fie unul pozitiv în ceea ce privește Rep. Moldova și Ucraina”, a menționat analistul.

Totodată, Iulian Chifu atrage atenția că reformele interne ale statului trebuie făcute indiferent de stadiul negocierilor. Reformele vizând integrarea în Uniunea Europeană sunt reforme pentru Rep. Moldova, care contribuie la o viață mai bună, la o piață liberă, mai flexibilă și mai puternică, a subliniat expertul.

La Kiev cei trei oficiali au marcat și zece ani de la Euromaidan, eveniment care ar fi adus Ucraina astăzi în punctul de negociere a aderării la UE. Expertul Iulian Chifu a apreciat celebrarea de către înalții oficiali a evenimentului care a marcat, spune el, cauza europeană.

„Este extrem de important că a fost celebrat acest deceniu de la Euromaidan. Euromaidanul are o semnificație deosebită și este excelent faptul că a fost onorat în același timp de către înalți oficiali ai Uniunii Europene, de către președintele Rep. Moldova Maia Sandu. Este singura ieșire publică, în stradă în care oamenii au apărat valorile europene, acesta a fost obiectivul, de revenire și semnare a acordurilor de asociere și chiar 101 oameni au fost împușcați și au murit pentru această cauză europeană. Este fără precedent. Sigur valorile europene au fost apărate de foarte multe state, dar niciodată ieșirea în stradă, protestul și asumarea, respectiv, a sacrificiului suprem, nu s-a făcut în numele intrării în Uniunea Europeană”, a spus Iulian Chifu.

Pe 21 noiembrie s-au împlinit zece ani de la Euromaidan sau Revoluția Demnității care a fost declanșată de protestele din 21 noiembrie 2013, după decizia fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici de a se retrage dintr-un acord de asociere politică și economică a UE. După îndepărtarea lui Ianukovici și câștigarea alegerilor de către pro-europeni, Rusia a invadat și a anexat peninsula ucraineană a Crimeei și a sprijinit declanșarea unei insurecții a separațiștilor pro-ruși în Donbas. La manifestările de la Kiev, dedicate aniversării de zece ani de la Euromaidan a participat președinta Rep. Moldova, Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău