DIALOG EUROPEAN | Ilie Chirtoacă, președinte CRJM: „Autoritățile dacă vor aplica jumătăți de măsură în reforma justiției, vor avea soarta celorlalte guvernări” (AUDIO)

  • 11 Aprilie 11:56
0%
00:00:00
00:00:00

Acum cel mai important este ca autoritățile să nu dea înapoi fiindcă dacă vor aplica jumătăți de măsură în reforma justiției, vor avea soarta celorlalte guvernări, susține președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

„În ceea ce privește reforma justiției, autoritățile au fost foarte curajoase. CRJM a lucrat cu cel puțin 12 Miniștri ai Justiției și nu cred că a existat vreo dată    o asemenea deschidere și o intenție adevărată de a face schimbări. Altceva e că, e greu să atragi de partea ta persoanele cărora, vii să le schimbi regulile de joc și asta creează multă presiune din interior.... Din interior nu se dorește o schimbare radicală... Responsabili pentru starea de lucruri din sistem sunt chiar ei, judecătorii, oricât ar vrea să blameze politicul sau  organizațiile Societății Civile”, a spus Chirtoacă.

Potrivit lui Ilie Chirtoacă viteza lentă cu care s-au produs anumite reforme, este una din greșelile autorităților.

„Evaluarea extraordinară pentru CSM și CSP trebuia finalizate mult mai devreme. Asta a atras ca un efect de domino , astfel încât celelalte reforme să fie întârziate pe parcurs. Și iată un exemplu clar este reforma Curții Supreme de Justiție care a coincis cu contestațiile Comisiei pre-vetting și astfel s-a produs acel blocaj”, a menționat președintele CRJM.

Președintele Centrului de Resurse Juridice consideră că la Consiliul Suprem al Magistraturii s-a depășit acel blocaj, doar că acest Consiliu nu este reprezentativ.

„Un CSM care este garantul puterii judecătorești, de fapt are în acest for doar un singur judecător. Și asta o recunosc chiar membrii  Consiliului Superior al Magistraturii, dar ei sunt conștienți că au mers acolo ca să deblocheze lucrurile, cel puțin să înceapă anumite  procese”, susține Ilie Chirtoacă.

Ilie Chirtoacă a subliniat că rezultatele reformei Justiției  nu se vor revedea la anul, ele se vor revedea peste 5..8 sau chiar 10 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:68 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău