DIALOG EUROPEAN | Expertul în energetică Ion Muntean: Culegem roadele inacțiunii autorităților, chiar boicotării proiectelor de infrastructură care trebuiau să consolideze securitatea energetică a țării (AUDIO)

  • 27 Noiembrie 2022 13:24
0%
00:00:00
00:00:00

Ion Muntean, doctor în managementul energetic, susține că ceea ce se întâmplă în prezent în sectorul energetic ilustrează lipsa de acțiuni din partea autorităților pe parcursul a trei decenii de la independența R. Moldova, astfel permițând Federației Ruse să folosească energia ca element de presiune politică asupra Chișinăului. Pe de altă parte, observă expertul, încercările Kremlinului de a sista livrarea de gaze către Republica Moldova au un efect invers și duc la consolidarea sectorului energetic.

Culegem roadele inacțiunii autorităților pe parcursul ultimilor 30 de ani, mai bine zis chiar boicotarea implementării proiectelor de infrastructură energetică care urmau să fortifice și să consolideze securitatea energetică a țării”, atenționează Ion Muntean.

Expertul a amintit că proiecte strategice în domeniul energetic sunt elaborate și există de mai mult timp, însă până acum nu a fost voință politică pentru implementarea acestora:  

„Ceea ce discutăm acum nu este ceva nou, nu am realizat acum că avem nevoie de aceste interconexiuni, ce ne lipsește, sau care sunt problemele. Cu părere de rău, populația, nici acum nu înțelege, sau nu dorește să înțeleagă ce se întâmplă. Proiectele de interconexiune, de infrastructură în domeniul energetic, cele mai prioritate au fost identificate și reflectate în diferite documente de politici și strategii, practic în ultimii 20 de ani, și au fost preluate dintr-un document în altul. Pur și simplu nu s-a dorit, nu a fost voință politică, în primul rând. S-a mers pe acel ghidaj venit din partea Federației Ruse de a rămâne dependenți de o singură sursă de energie, de un singur furnizor, astfel încât să fim mai vulnerabili și ușor de influențat atunci când e vorba de luat anumite decizii strategice, politice, la nivelul țării noastre. Ceea ce se întâmplă acum este încă un exemplu, încă o dovadă că sectorul energetic, aprovizionarea cu energie, este utilizat și a fost utilizat permanent ca un instrument de influență în R. Moldova.

Să vă dau un exemplu. Dacă Ucraina nu s-ar fi conectat în luna martie 2022 la sistemul european, la rețeaua transportatorilor de energie electrică europeni, deconectarea Ucrainei de la alimentarea cu energie electrică și gaze ar fi fost mult mai simplă din partea Federației Ruse. Mult mai ușor Rusia ar fi lăsat în întuneric Ucraina și probabil și R. Moldova. Acum pentru Federația Rusă este mai complicat și iată recurge la bombardamente, la teroare, pentru a supune acest popor”.

Limitarea de către Gazprom a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova este o decizie politică, consideră expertul în energetică Ion Muntean. Pe de altă parte, toate acțiunile întreprinse de Rusia pentru a crea o criză energetică în R. Moldova au efect invers și duc la consolidarea securității energetice:

 „Cert este faptul că reducerea volumelor de gaze naturale livrare în R. Moldova au un context pur politic și depășește cadrul contractual. Atunci când au fost reduse volumele de gaze naturale,  în octombrie 2021, decidenții de la Moscova, persoanele-cheie, reprezentanții Gazprom invocau aspecte comerciale. Acum lucru acesta nu este valabil și e destul de evident că este vorba de decizii politice. Dacă e să ne referim la alte argumente pe care le invocă Gazprom, Federația Rusă, precum că noi avem acea datorie care nu s-a clarificat cu auditul și că nu există un plan de rambursare a datoriei, păi au tot temeiul să deconecteze, să sisteze integral livrarea de gaze către R. Moldova. Lucrul acesta nu se întâmplă deoarece înțeleg că toate acțiunile lor de până acum, practic, au avut ca efect consolidarea capacității R. Moldova și consolidarea securității energetice. Vedem noi rute de acces pentru gazele naturale, pentru energia electrică, vedem diversificarea opțiunilor de procurarea gazelor naturale, iar dacă lucrurile acestea vor continua, iar Rusia va sista livrarea de gaze în R. Moldova, practic pierde acel instrument de influență”, consideră Ion Muntean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău