DIALOG EUROPEAN | Angela Grămadă: Viteza cu care am ajuns din martie 2022 până la decizia istorică din decembrie 2023 a fost influențată de ceea ce se întâmplă în Ucraina (AUDIO)

  • 03 Februarie 10:00
0%
00:00:00
00:00:00

Sprijinul european financiar de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei, votat de Consiliul European, este importat inclusiv pentru securitatea UE, dar și a R. Moldova, a subliniat experta Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale de la București. Ea a explicat, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău, că procesul de aderare a R. Moldova la UE este foarte mult influențat de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Sprijinul european financiar de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei este importat pentru securitatea întregii Europe, inclusiv pentru Republica Moldova. Experta Angela Grămadă a explicat că riscurile de securitate se vor accentua și vor continua, amintind că Rusia nu a renunțat la ambițiile sale de a influența statele din fostul spațiu sovietic:

„În joc este securitatea la frontiera estică Uniunii Europene. S-ar putea pe viitor și securitatea altor state membre ale UE din centrul Europei sau din vestul Europei, pentru că există tot mai multe discursuri ale unor oficiali care indică faptul că Rusia nu se va opri doar la Ucraina, dacă va fi lăsată Ucraina să lupte singură împotriva acestei agresiuni. Așadar, Rusia nu dorește să se oprească doar la Ucraina. Este vorba despre faptul că există o politică externă a Federației Ruse, există o doctrină militară prin care Rusia a spus foarte clar că dorește să restabilească influența pe care a avut-o în perioada Războiului Rece. Adică, Rusia dorește să revină pe scena internațională ca o super-putere și are ambiții destul de mari de politică externă, dar și de securitate”.

Angela Grămadă a subliniat că procesul de aderare a R. Moldova la UE este foarte mult influențat de ceea ce se întâmplă în Ucraina:

„Viteza cu care am ajuns din martie 2022, până la adoptarea acelei decizii istorice din decembrie 2023, a fost influențată de ceea ce se întâmplă în Ucraina și cred că suntem realiști cu toții să ne dăm foarte bine seama că aici a fost o decizie politică, prin care UE s-a asigurat că state precum Rep. Moldova, Ucraina sau chiar Georgia au de ce să se agațe pentru a continua ceea ce au început cu mulți ani în urmă, adică reforme și implementare de politici publice în beneficiul propriilor cetățeni. Deci, foarte mult a contat la ceea ce se întâmplă în Ucraina și modul în care această țară reușește să lupte pentru suveranitate, independență și pe de altă parte, modul în care sunt implementate politici publice și reforme de integrare europeană”.

Experta susține că este foarte importantă cooperarea în continuare între R. Moldova, Ucraina și Georgia, inclusiv pentru dezvoltarea economică, energetică, comercială la nivel regional în Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău