DIALOG EUROPEAN | Ambasadoarea Daniela Morari: Regimul liberalizat de vize cu UE este una din deciziile cu cel mai mare impact pentru cetățeni (Audio)
-
27 Aprilie 09:25
Liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii moldoveni, acum 10 ani, pe 28 aprilie 2014, este una dintre deciziile cu cel mai mare impact pentru cetățenii moldoveni, a subliniat ambasadoarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană, Daniela Morari, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău. Obiectivul autorităților este adoptarea cadrului de negocieri de aderare la UE pe parcursul președinției Belgiei la Consiliul Uniunii Europene.
Reformele realizate pentru obținerea regimului liberalizat de vize, în 2014, constituie o bună platformă pentru toată munca pe care o facem acum pentru lansarea nemijlocită a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, spune ambasadoarea de Rep. Moldova la Bruxelles, Daniela Morari:
„Cred că regimul liberalizat de vize este în continuare una din deciziile cu cel mai mare impact pentru cetățeni în tot acest răstimp. Este clar pentru majoritatea dintre noi că putem să călătorim și luăm acest lucru ca pe un fapt, mulți au și uitat cât de complicată a fost perioada în care trebuia să aplicăm pentru vize. Sunt mai mult de două milioane de cetățeni care au beneficiat de eliminarea vizelor, iar cifrele vorbesc de la sine.
La etapa la care suntem acum, de stat candidat și integrare graduală, suntem interesați să găsim noi oportunități cu impact similar pentru cetățeni. Aș face referire la Acordul anunțat anul trecut de reducere a tarifelor la roaming. De asemenea, Rep. Moldova a depus și declarația pentru SEPA, odată admisă, nu vor fi percepute taxe pentru transferuri în țările din Uniunea Europeană”.
Obiectivul autorităților de la Chișinău este aprobarea cadrului de negocieri pe parcursul președinției Belgiei la Consiliul Uniunii Europene, a spus ambasadoarea Daniela Morari:
„Comisia a pregătit cadrul de negocieri și l-a prezentat Consiliului. În Consiliu, discuțiile încep de la grupul tematic care se ocupă de subiectul de extindere care este Coela, deja au avut loc două runde de discuții în acest grup. Suntem la faza în care statele membre vin cu contribuții, comentarii la acest document și urmează să se găsească un consens. Obiectivul pe care îl avem este să reușim adoptarea cadrului de negocieri pe parcursul președinției Belgiei la Consiliul Uniunii Europene. Sperăm să reușim în acest sens. După cum știți, deciziile sunt luate în unanimitate și necesită susținerea tuturor statelor UE. Astfel, în paralel, la nivelul conducerii țării, președintei, prim-ministrului, ministrului de Externe, vicepremierului pentru integrare europeană, se fac efort și discuții pentru a comunica cu statele membre pentru a avea această susținere plenară când se va lua decizia pentru aprobarea cadrului de negociere și de avea ceastă conferință interguvernamentală”.