Dialog European | Antonio Momoc, specialist în comunicare politică: „Forța partidelor extremiste în Parlamentul European este destul de mică. Se poate asigura o coeziune a UE” (Audio)

  • 15 Iunie 08:45
0%
00:00:00
00:00:00

Rezultatele acestea atât de favorabile în Uniunea Europeană ale extremiștilor de dreapta politică sau în general a  radicalilor de dreapta,  se datorează în bună măsură războiului hibrid informațional al Rusiei și al dezinformării, și al alimentării teoriilor conspiraționiste de către Rusia în Europa Occidentală, consideră specialistul în comunicare politică Antonio Momoc, conferențiar la Universitatea  din  București. Expertul a explicat la Radio Chișinău că același lucru Rusia  îl derulează și în Europa de Est, doar că aici populațiile acestor state sunt mai aproape de război, doresc o sprijin mai consistent din partea Uniunii Europene. Și, pe de altă parte, înțeleg că nu doar libertatea lor, dar mai ales viață economică prosperă depinde în bună măsură de proiectul european,  de instituțiile și valorile Uniunii Europene.

Antonio Momoc a remarcat totodată că forța acestor partide extremiste este destul de mică. Acestea  nu reușesc ca număr de membri să pună în dificultate coaliția care se  construiește în momentul de față.

„Pe de o parte, partidele conservatoare, împreună cu socialiștii și liberalii, poate și cu o parte dintre acestea, cum ar fi Partidul doamnei Meloni, în momentul de față, ar putea să asigure mai departe o coeziune și o solidaritate a Uniunii Europene și a proiectului european, care în momentul de față este cumva cutremurat de victoriile punctuale din anumite state importante ale Uniunii Europene Occidentale și mă refeream aici la Franța, la Germania, la Austria, la Italia și așa mai departe.

Pe de lată parte, observăm că în statele din estul Europei,  dimpotrivă Viktor Orban în Ungaria,  n-a mai câștigat cu aceleași rezultate, dimpotrivă, mai scăzut ceva. La fel de observăm în țări ca Polonia, faptul că Donald Tusk câștigă alegerile. Observăm că în Slovacia, Fico nu câștigă alegerile, deși Fico, la fel ca și Orban, se situează mai aproape de Rusia din perspectiva politicii externe. La fel observăm că în România iată formațiunile centriste, formațiunile mai degrabă moderate pe de o parte, conservatorii europeni reprezentați în România de Partidul Național Liberal și Socialiștii Europeni reprezentați de Partid Social-Democrat reușesc grație și voturilor din Republica Moldova, dar și în general din țară, să obțină un rezultat foarte bun și așa să îngroașe rândurile parlamentarilor moderați ai Uniunii Europene”, spune Antonio Momoc.

Îngrijorările sunt mai degrabă legate de situația războiului de situația economică, de modul în care partidele vor reveni asupra Pactului Verde European, care a generat atâtea discuții. Ne referim aici atât la politica de mediu, dar și la politica de imigrație. Ne referim la politica de coeziune în zona agricolă”, a declarat Antonio Momoc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău