Dialog Direct | Eugeniu Cozonac: „Guvernarea își dorește transparentizarea totală a tranzacțiilor de pe piața metalelor”

  • 28 Iulie 2022 13:10
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernarea își dorește transparentizarea totală a tranzacțiilor de pe piața metalelor, în condițiile în care în prezent există un monopolist în stânga Nistului, care încearcă să dicteze regulile în sector, a menționat directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac în cadrul emisiunii „Dialog direct” de la Radio Chișinău. O soluție pentru această problemă, potrivit șefului APP, ar fi instituirea unui monopol fiscal în domeniu.

„Metalferos este astăzi o companie viabilă. Activează pe piață fără pierderi, are bani în cont, are profit din care repartizează și dividende la stat. Și are o administrare care se gândește pro-activ la potențialul acestei întreprinderi pe piață. Sunt negocieri directe și cu uzina metalurgică de la Râbnița. Ne dorim să fie o transparență în toate tranzacțiile care au loc pe piața metalelor. Există deja un monopol din partea regiunii transnistrene și condițiile care sunt oferite pentru procurarea metalului uzat sunt dictate de un monopolist deja. Întrebarea este care sunt pârghiile statului nostru pentru face față acestei provocări, când avem un monopolist care dictează regulile, fără a fi sub controlul statului. Una dintre opțiuni este și un monopol fiscal. Acum avem un proiect de lege care nu este doar pentru acest sector economic, care permite crearea monopolurilor fiscale în orice domeniu economic. De exemplu, în țările scandinave este monopol fiscal la comercializarea alcoolului, deci nu poți să îți deschizi un magazin și să vinzi alcool din capul tău. În Canada este monopol fiscal în sectorul sănătății, nu poți avea o clinică privată, totul trebuie să fie de stat. Fiecare deține ce domeniu este important”, a declarat Eugeniu Cozonac.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău