Dialog cu femei de succes din Republica Moldova. „Acum femeile se manifestă mult mai liber și au acces la profesii care cândva erau tabu”

  • 08 Martie 2023 16:01
Dialog cu femei de succes din Republica Moldova. „Acum femeile se manifestă mult mai liber și au acces la profesii care cândva erau tabu”

Accesul egal la piața muncii, remunerarea egală cu cea a bărbaților și reprezentarea în funcții decizionale, aprecierea și recunoașterea muncii lor, acestea ar reprezenta recunoașterea succesului unei femei în Rep. Moldova. Reporterul Radio Chișinău Alla Tofan a stat de vorbă cu mai multe femei de succes din Republica Moldova.

O femeie de succes ajunge în funcții de conducere prin profesionalism, consideră directoarea societății TRACOM, Aurelia Salicov:

„Contează profesionalismul, noi nu ne punem în competiție cu bărbații, legat de gen, dar suntem destul de competitive la nivel de grad de profesionalism, cum am mai spus, perseverență, dedicație, și multe alte calități de care are nevoie un adevărat conducător”, a spus Aurelia Salicov.

A crescut accesul la educație în meserii care, anterior, erau restricționate pentru femei, a spus decanul Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Eleonora Brigalda:

„Acum femeile se manifestă mult mai liber și au acces la profesii care cândva erau tabu pentru femei și erau puține femei în arte, vorbesc de artele plastice. Acum lucrurile s-au inversat și, din contra, sunt foarte multe femei care activează în domeniul artelor plastice, artelor vizuale. Și, chiar dacă ne uităm din punct de vedere demografic în instituțiile superioare, la specialitățile arte vizuale, vin mai multe femei decât bărbați. Ceea ce este un indice al timpului”, a precizat Eleonora BRIGALDA.

Pentru Directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive,  Rodica Comendant, succesul înseamnă grija față de semeni și implicarea profesională.

„Dedicație, respect față de pacient, față de drepturile lui, față de părerile lui. Niciodată să nu te oprești. În permanență să cauți, să vezi ce mai zice știința ca să poți implementa în practica ta lucruri noi. Eu, personal, cred că un medic adevărat trebuie să slujească omul, să slujească femeia. Noi pentru asta suntem medici, ca să îi ajutăm pe ceilalți, pe noi în primul rând, și pe ceilalți să fie mai sănătoși și aceasta înseamnă mai fericiți”, a declarat Rodica Comendant.

Începând cu 1977, în urma unei decizii a Organizației Națiunilor Unite, pe  8 martie este marcată Ziua Internațională a Femeii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău