Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipru (Mold-Street)

  • 30 Ianuarie 2018 09:54
Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipru (Mold-Street)

La finele anului trecut BB-Dializa SRL, compania ce implementează proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrele de dializă existente și de creare a unor centre noi în raioane și-a schimbat proprietarul. Locul unei firme din Germania a fost luat de una din Cipru, țară cu un regim fiscal leger. Motivul invocat este optimizarea costurilor. 

Zilnic zeci și chiar sute de bolnavi de insuficiență renală sunt nevoiți să facă naveta la Centrul de Dializă din Chișinău. Majoritatea folosesc transportul public, parcurgând și câteva sute de kilometri pe zi.

E cazul lui Sergiu Bețivu, un bărbat de 54 de ani din Drochia, care de un an e pacient la hemodiliază. Omul are nevoie să meargă de trei ori pe săptămână la Chișinău parcurgând dus-întors aproape 400 de kilometri: lunea, miercurea și vinerea. Pleacă de regulă la ora 4 dimineața și abia la ora nouă seara se întoarce acasă, obosit. După o zi de odihnă repetă procedura.

În același timp pentru a ușura viața acestor bolnavi deja de 10 ani se tot discută despre deschiderea  de secții de hemodializă în mai multe centre raionale și în municipiile Bălți și Chișinău.

În acest sens în anul 2013 a fost inițiat un mega-proiect de parteneriat public-privat pentru serviciile de dializă din 12 instituții medicale din țară, în cadrul căruia s-au promis investiții de 15 milioane euro. Deocamdată a fost deschis doar un centru, iar investițiile se ridică la câteva milioane euro.

Investitor german, reprezentat de avocații de la „Popa și Asociații”

Pe 8 noiembrie 2013, a fost anunțat concursul privind PPP în cadrul căruia urmau a fi modernizate centrele de dializă existente în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat. Totodată se prevedea crearea centrelor de dializă în cadrul spitalelor raionale Edineț, Drochia, Ungheni, Soroca și Căușeni.

După aproape cinci luni de la anunțarea licitației, Ministerul Sănătății a selectat la finele lunii martie 2014, ca partener privat pe BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013, de avocatul Silvano Pirritano de la biroul „Popa și Asociații”, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chișinău, în prezent brand-manager BB-Dializa SRL.

Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar recent s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited.

Inițial ca reprezentant apărea avocatul Silvano Pirritano, iar din iunie 2014 și până în prezent - avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanțe al ex-premierului Vlad Filat.

Au promis 12 centre, dar vor fi doar 3

Pe 17 aprilie 2014, între Ministerul Sănătății și firma germană, prezentată ca un consorțiu au fost semnate contracte de parteneriat public-privat pentru trei instituții medicale: Spitalul Clinic Republican, Centrul Național de Medicină Urgentă și Institutul Mamei și Copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău