Diacov și-ar fi luat în PD distanța de precauție față de Vlad Plahotniuc (Jurnalul de Chișinău)

  • 29 Ianuarie 2013 10:17
Diacov și-ar fi luat în PD distanța de precauție față de Vlad Plahotniuc (Jurnalul de Chișinău)

Petru Bogatu atrage atenție, în Jurnalul de Chișinău, la Dumitru Diacov. El se comportă așa cum nu l-am văzut niciodată– ca un actor secundar.

 

Potrivit comentatorului, Diacov și-ar fi luat în PD distanța de precauție față de Vlad Plahotniuc. Dar, într-un fel, și față de Marian Lupu, care pare să fie dependent de primul său adjunct. Experimentat și abil, fostul lider PD nu are cum să nu-și dea seama că lipsa de reacție rapidă la conspirația lui Zubco miroase a complicitate și poate dăuna formațiunii politice în viitoarele alegeri. Rămâne de văzut dacă are idei și puteri pentru a redresa situația și a revigora astfel majoritatea proeuropeană din Parlament, scrie Petru Bogatu.

Constantin Tănase scrie în Timpul că este nedumerit de reacția conducerii R. Moldova la moartea lui Bodiul, care a semnat un necrologfărănicio apreciere la adresa dispărutului, nici pozitivă, nici negativă. Dacă Bodiul este o parte a istoriei noastre, urma, în mod obligatoriu, ca în necrolog să fie formulate și niște atitudini, consideră autorul. Așa cum a apărut însă, acest necrolog developează fanariotismul politic și duplicitatea morală ale elitelor noastre politice, opinează Constantin Tănase.

Adevărul scrie despre moștenirea lui Ivan Ivanovici Bodiul - o personalitate a cărei activitate a lăsat urme adânci în Republica Moldova. Potrivit acestuia, numai alături de Rusia, Republica Moldova are viitor, de aceea, a făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Bodiul a promovat o politică de represiune de tip neostalinist, mai ales în anii ’70. Adevărul amintește aici de campania de demitere a comuniștilor moldoveni învinuiți de sprijinirea conaționalilor lor, epurările de la Politehnică și alte instituții de învățământ superior, condamnarea Liliei Neagu și Asei Andruh, a lui Alexandru Usatiuc și Gheorghe Ghimpu, expulzarea lui Nicolae Lupan, rusificarea învățământului și reducerea la tăcere a intelectualității românești locale. Moștenirea lui Bodiul este o Moldovă decimată lăsată fără intelectualitatea națională, lucru pe care îl recunoaște și el în memoriile sale. În ceea ce privește economia, modelul promovat de el nu s-a dovedit a fi viabil.

Polițiști, la cuțite cu șefii de la Interne, alt titlu din Adevărul. Perchezițiile de miercurea trecută, de la Comisariatul General de Poliție Chișinău, efectuate de angajații Direcției Securitate Internă a MAI și de mascații de la Brigada Specială „Fulger“, au stârnit un val de nemulțumiri din partea efectivului Secției Poliție Criminale. Unii le-au calificat ca pe „un show în stilul anilor ’90“, organizat de șeful direcției, Vladimir Maiduc, revenit în minister la sfârșitul lui 2012, după o pauză de mai mulți ani.

Semințele de porumb s-au scumpit cu 50%, informează Adevărul. Prețul semințelor de porumb a crescut de la 20-25 de lei pentru un kilogram, anul trecut, la 30-35 de lei în prezent. Anul trecut, ca urmare a secetei grave, în Republica Moldova s-au recoltat doar 2.700 de tone de material semincer de porumb, în timp ce necesitățile sunt de 4.500 de tone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău