Diabetici și cardiacii vor avea acces la un nou preparat compensat de săptămâna viitoare

  • 27 Octombrie 2022 13:27
Diabetici și cardiacii vor avea acces la un nou preparat compensat de săptămâna viitoare

Preparatul cu denumirea comună internațională Dapagliflozinum, nou inclus pe lista medicamentelor compensate, ar trebui să fie disponibil de săptămâna viitoare. Despre aceasta a comunicat într-o conferință de presă directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon. Medicamentul este indicat persoanelor cu diabet zaharat de tip doi și insuficiență cardiacă, transmite IPN.

Potrivit  directorului CNAM, instituția urmează să negocieze cu reprezentanții producătorilor și distribuitorilor de medicamente în Moldova prețuri optime și includerea medicamentelor noi în lista celor compensate. La fel se preconizează digitalizarea serviciilor, excluderea factorului uman acolo unde este vorba despre programarea persoanelor la servicii de înaltă performanță. Toate aceste măsuri vor fi incluse în campania de informare cu genericul „Asigurat e mai bine”, lansată astăzi, și care va dura până la sfârșitul lunii martie 2023.

„Punem accentul pe faptul că persoanele asigurate, cei care achită prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, primesc serviciile medicale, au acces la medicamente și dispozitive compensate nu ca pe o favoare, dar ca pe un fapt împlinit”, a spus directorul CNAM.

Ion Dodon a menționat că în caz dacă persoanele vor primi asistența medicală costisitoare care se ridică la nivelul de zeci sau chiar sute de mii de lei, posibil să fie informate acasă despre valoarea estimativă a serviciilor medicale care le-au fost prestate, în scopul informării despre faptul că urmare a statutului său de persoana asigurată a primit servicii medicale achitate de către CNAM.

În Republica Moldova există trei categorii de persoane asigurate, cum ar fi persoana angajată sau care primește alte recompense (aproximativ o treime a populației din Moldova). Categoria cea mai largă de persoane sunt persoanele asigurate de Guvern, cum ar fi pensionari, persoane cu dizabilități, șomeri, copii, studenți. A treia categoria de persoane sunt persoane care trebuie să se asigure în mod individual, care au un venit, dar nu fac parte din categoria salariațiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău