DGLCA explică cum vor fi capturați câinii fără stăpân, în cadrul proiectului-pilot

  • 01 Aprilie 2021 17:15
DGLCA explică cum vor fi capturați câinii fără stăpân, în cadrul proiectului-pilot

Procedura de capturare a câinilor din stradă se inițiază odată cu recepționarea cererilor de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare din partea organizațiilor sau persoanelor fizice, care sesizează despre locurile în care sunt mai mulți câini și necesită sterilizare. După, DGLCA emite un ordin de capturare, iar adresa, fotografiile și numărul de câini care trebuie sterilizați le remite către operatorul economic. După primirea ordinului, organizația se deplasează la adresa indicată pentru a captura câinii, cu dovadă video. Ulterior, îi transportă la o clinică veterinară sau azil pentru animale, unde există cabinet de sterilizare.

Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secției de control și protecția animalelor din cadrul DGLCA, a precizat pentru IPN că procedura de sterilizarea se filmează, iar peste o perioadă câinii care nu manifestă agresivitate sunt întorși în stradă. Totul se face cu înregistrare video și adresa unde au fost eliberați. Toate datele, inclusiv seria microcipului aplicat și adresa, operatorul economic le include în registrele electronice. DGLCA, la sfârșitul lunii, le verifică și transferă banii pentru serviciile prestate.

Referitor la implementarea proiectului-pilot privind capturarea, transportarea, evidența, sterilizarea, vaccinarea și ciparea câinilor fără stăpân, Karl Luganov a precizat că, la etapa actuală, în responsabilitatea Direcției intră elaborarea caietului de sarcini și încheierea contractului cu unul sau mai mulți operatori economici pentru a realiza achiziția serviciilor. Operatorii economici vor captura animale, le vor steriliza, cipa și înregistra în registrele animalelor fără stăpân pe care le are în dotare DGLCA, după vor întreține animalele o perioadă pentru reabilitare.

Specialistul afirmă că, anume primăvara și toamna, haitele de câini trebuie despărțite, pentru a evita înmulțirea. Proiectul-pilot va fi implementat până pe 15 decembrie anul curent, când DGLCA va prezenta un raport cu rezultatele proiectului. „Noi am propus proiectul pentru că „Autosalubritate”, o singura companie, nu reușește să acopere toate cererile sau nu dispune de condiții bune pentru animale. Astfel, va fi un pic de concurență, va fi calitate și, cel mai important, numărul animalelor capturate și sterilizate va fi mai mare,ceea ce este foarte important. Acum se prind 100-150 de câini pe lună, ceea ce e foarte puțin. Trebuie să prindem până la 500 de câini care să fie sterilizați și să nu se înmulțească”, a spus Karl Luganov, precizând că, dacă proiectul-pilot va merge bine, va fi prelungit și pentru anii viitori.

Proiectul de decizie cu privire la implementarea proiectului-pilot privind capturarea, transportarea, evidența, sterilizarea, vaccinarea și ciparea câinilor fără stăpân a fost votat cu 41 de voturi la ședința CMC din 31 martie. Una din măsurile importante urmărite este accelerarea soluționării problemei înmulțirii animalelor fără stăpân în municipiu prin atragerea în procesul de activitate prevăzut de Regulamentul în vigoare (de capturare, sterilizare, vaccinare antirabică, cipare și reîntoarcere în mediul prietenos) a agenților economici specializați în protecția animalelor cu capacitățile necesare în acest sens.

Potrivit deciziei aprobate de CMC, DGLCA e obligată să asigure implementarea proiectului cu organizarea procedurilor de achiziții publice în vederea selectării operatorilor economici care vor presta servicii de capturare, sterilizare, vaccinare antirabică, cipare și reîntoarcere în stradă a câinilor fără stăpân. De asemenea, organizarea procedurii de capturare conform prevederilor Regulamentului și înregistrarea câinilor capturați în registrul animalelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău