Patrimoniul Cultural pus în discuție, în cadrul unei conferințe, la Biblioteca Națională
-
23 Septembrie 2019 14:58
![Patrimoniul Cultural pus în discuție, în cadrul unei conferințe, la Biblioteca Națională Patrimoniul Cultural pus în discuție, în cadrul unei conferințe, la Biblioteca Națională](https://media.radiochisinau.md/image/201909/640x360/6339a0ac2ca1a4d3175f655336bed848.jpg)
În contextul marcării Zilelor patrimoniului cultural în Europa, la Biblioteca Națională are loc o conferința științifică internațională cu genericul “Patrimoniul Cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine”. Evenimentul e organizat de Academia de Științe a Moldovei, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Institutului Patrimoniului Cultural, a Centrului Mitropolitan de Cercetări “Tabor” din Iași, Romania, Bibliotecii Naționale din Lituania și a altor instituții din mai multe țări, relatează Radio Chișinău.
Patrimoniul cultural înglobează folclorul, tradiții orale și patrimoniul scris, monumentele de arhitectură, istorie și altele. Tradiția de a marca zilele patrimoniului cultural provine din Franța, din 1985, și a fost preluată de Consiliul Europei, evenimentul fiind marcat din 1999 la nivel european.
În cadrul conferinței “Patrimoniul Cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile conferinței de mâine”, specialiști din diferite domenii discută problema conservării și punerii în valoare a patrimoniului național. La acest capitol este nevoie de un efort susținut și din partea statului, spune doctorul habilitat în studiul artelor, Mariana Șlapac:
”Din păcate avem foarte multe probleme în ceea ce privește și patrimoniul imaterial și cel material. După mine, eu fiind arhitect, mai multe probleme există în domeniul patrimoniului construit. Este vorba de monumentele de arhitectură, care ar trebui să fie restaurate, este vorba de contextul arhitectural, care astăzi suferă foarte mult”, a precizat Mariana Șlapac.
Studenții de la Universitatea Tehnică, secția design vestimentar, care au deschis conferința cu o prezentare de modele inspirate de motive naționale, au demonstrat faptul că patrimoniul nostru este o sursă ce poate fi repusă în aplicare.
Conservarea valorilor nepieritoare este realizată de multe ori datorită unor persoane entuziaste, așa cum e și în cazul muzeului de etnografie din satul Crocmaz, organizat de profesoara de limba română, Eugenia Clașevici care a adunat sute de piese, unele dintre ele fiind expuse în cadrul conferinței.
Astăzi, folosind tehnologiile moderne, specialiștii pot data mai ușor piese ce țin de tezaurul artistic, arhitectural. Acest aspect ar facilita repunerea lor în uz și cunoașterea de către publicul larg, afirmă doctorul habilitat în artele vizuale, Nicoleta Vornicu, de la Iași:
”Ceea ce ține de obiceiuri, tradiții, astea pot fi puse în evidență prin expoziții mici, prin târguri, mese rotunde, sau cursuri organizate pentru copii școlilor, grădinițelor, ca ei să aibă cunoștință de trecutul lor istoric, ca să-și păstreze identitatea și să-și ducă mai departe identitatea și să ducă mai departe moștenirea culturală a unui neam”, a spus Nicoleta Vornicu.
În cadrul Zilelor Patrimoniului, Agenția de Inspectare și restaurare a monumentelor va inaugura pe 25 septembrie la Centrul expozițional Constantin Brâncuși expoziția Chișinăul în retrospective, patrimoniu și cultură, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei se va desfășura expoziția “Orașul medieval Costești - 65 de ani de cercetări arheologice”, iar pe 26 septembrie la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc Atelierul de creație artistică “Miracolul firului de cânepă”.