Austria anticipează negocieri îndelungate asupra planului european de relansare; Olanda, sceptică cu privire la un acord în iulie

  • 19 Iunie 2020 19:40
Austria anticipează negocieri îndelungate asupra planului european de relansare; Olanda, sceptică cu privire la un acord în iulie

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a estimat că summitul european desfășurat vineri prin videoconferință asupra planului european de relansare economică după pandemia de coronavirus este doar ''începutul unei lungi negocieri'' și a insistat ca acest plan să se bazeze pe credite limitate în timp, nu pe subvenții, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

''Avem o responsabilitate față de contribuabilii noștri și, din acest motiv, respingem crearea prin ușa din spate a unei uniuni a datoriei'', a spus Kurz după summit.

Austria este, alături de Olanda, Danemarca și Suedia, una dintre țările membre ale UE cele mai critice față de fondul de redresare propus de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să depășească criza generată de COVID-19, în special statele cele mai afectate de această pandemie, cum ar fi Italia și Spania.

Kurz a mai menționat că încă sunt multe puncte de discutat în privința acestui fond, cum ar fi de exemplu o mai bună definire a termenelor programului, și a insistat asupra privilegierii creditelor în fața subvențiilor nerambursabile.

Șefii de stat și de guvern din țările UE nu au reușit vineri să ajungă la un acord cu privire la pachetul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19, un rezultat așteptat, dar care impune organizarea unui nou summit la jumătatea lunii iulie.

Premierul olandez Mark Rutte s-a arătat însă sceptic asupra încheierii unui acord la summitul din iulie. ''Nu este sigur că va putea fi finalizat până atunci sau dacă vom avea nevoie de mai multe sesiuni, ori dacă acestea vor trebui să aibă loc în timpul verii sau mai târziu'', a estimat el, potrivit AFP.

Planul de relansare avansat de Comisia Europeană cuprinde o propunere revizuită de buget plurianual (pentru perioada 2021-2027) în valoare de 1.100 de miliarde de euro și un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenții și restul de 250 de miliarde împrumuturi, sumele din acest fond urmând să fie atrase prin obligațiuni emise de Comisia Europeană.

Un acord asupra fondului european de redresare și asupra bugetului plurianual necesită unanimitatea celor 27 de state membre. Pentru aceasta ele trebuie să depășească divergențele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi și subvenții, criteriile de repartiție a acestora între state, sursele de finanțare pentru rambursarea obligațiunilor emise de Comisia Europeană, precum delicata problemă a ''condiționalității'', adică reformele cerute de aceasta în schimbul accesării fondurilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău