DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii

  • 24 Iulie 2021 14:40
DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii

Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susținut pe Igor Dodon, va închide, la indicația Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei și va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română, potrivit unei narațiuni, susține un expert în ortodoxie. Narațiunile vin în contextul în care partidul creat de Maia Sandu a câștigat alegerile parlamentare din Republica Moldova și va forma în scurt timp un nou guvern, scrie Veridica.ro.

ȘTIRE: Publicația „Argumenî i Factî” preia opinia președintelui Filialei moldovenești a Asociației experților ortodocși, Vladimir Bukarski, care susține că Maia Sandu ar fi avidă de răzbunare și nu se va lasă mult așteptată, „cu atât mai mult că Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Moscovei demult stă ca un os în gâtul Occidentului”. El scrie pe contul său de Telegram, preluat de aif.md, că Maia Sandu ar urma să „participe la Kiev la un „sabat” numit Ziua Independenței, când se va încerca preluarea forțată a Lavrei Pechersk de către rascolnicii, schismaticii din Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu participarea personală a patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului; că va ratifica Convenția de la Stambul, „unde sunt prevăzute negru pe alb egalitatea de gen și drepturile minorităților sexuale”; că va susține deschis acțiunile Patriarhiei Române de ademenire a parohiilor de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română); că va înăspri măsurile restrictive în biserici sub pretextul pandemiei de Covid; că va face presiuni asupra preoților inclusiv prin deschiderea de dosare pe fapte de corupție, delapidări etc.; că ar putea interzice retransmiterea postului ortodox „Soiuz” pe teritoriul Republicii Moldova”.

NARAȚIUNI: 1.Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susținut pe Igor Dodon; bisericile vor fi închise sub pretextul Covid iar preoții vor fi pedepsiți sub pretextul lupei cu corupția. 2. Maia Sandu pregătește măsuri coercitive la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse la indicația Occidentului. 3. Maia Sandu susține preluarea de către Patriarhia Română a parohiilor Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Moscovei).

CONTEXT: Biserica Ortodoxă din Moldova, care ține de Patriarhia Moscovei, s-a implicat constat în viața politică și a fost folosită de politicieni în campaniile electorale. Aproape toți liderii de partide care au acces în cele mai înalte funcții din stat s-au afișat la cele mai importante sărbători religioase alături de mitropolit. La slujbele de Paști, de Crăciun sau Hramul Chișinăului, retransmise și la principalele posturi de televiziune, au participat de-a lungul anilor președinții Vladimir Voronin, Igor Dodon, președinții Parlamentului Marian Lupu, Zinaida Greanîi, premierii Vlad Filat, Pavel Filip, deputați, primari etc., și chiar a existat o competiție  între liderii politici pentru aducerea luminii de Paști de la Ierusalim cu avionul.

Cea mai vizibilă susținere din partea bisericii i-a fost acordată în ultimii ani liderului PSRM, Igor Dodon, inclusiv în campaniile pentru prezidențiale din 2016, 2020 și parlamentarele din 11 iulie 2021. După alegerile din 2016, chiar și Curtea Constituțională a constatat implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist în adresa unui concurent electoral (Maia Sandu), fapt confirmat și de rapoartele observatorilor naționali și internaționali. Curtea a atenționat că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției, iar autoritățile statului responsabile de procesul electoral și activitatea cultelor religioase nu și-au onorat obligația de a împiedica și sancționa implicarea acestora în procesul electoral. Curtea a subliniat atunci necesitatea reglementării exprese de către Parlament a unor mecanisme care să sancționeze orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale, însă până acum nu a fost adoptată nicio măsură în acest sens. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, arhiepiscopul de Bălți și Fălești al BOM, Marchel, a insultat-o pe Maia Sandu, iar în 2019 acesta a fost obligat de instanța de judecată să-i plătească despăgubiri morale pentru discriminare.

În Republica Moldova există două mitropolii: Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, văzută și ca o exponentă a cauzei pro-ruse, și Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de Mitropolie, reactivată în anii 1990, dar înregistrată oficial abia în 2000 de Guvernul Republicii Moldova, după o decizie a CEDO.

Moldovenii au o încredere foarte mare în biserică. Potrivit Barometrului Opiniei Publice 2020, biserica se află pe primul loc în topul încrederii populației, 35% din respondenții sondajului au spus că au foarte multă încredere în biserica și 39% au o oarecare încredere.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a o decredibiliza pe Maia Sandu și a de a consolida poziția Mitropoliei Moldovei, care rămâne o pârghie importantă prin care se pot frâna sau contesta reformele care se anunță, eforturile de combatere a corupției dar și politicile generale ale guvernului pro-european care urmează să se instaleze la Chișinău.

Citiți continuarea materialului pe Veridica.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău