Dezbatere publică | Moscova propagă falsuri și dezinformare prin intermediul unor actori politici influenți din Rep. Moldova, care acționează în interesele Rusiei

  • 13 Februarie 14:19
Dezbatere publică | Moscova propagă falsuri și dezinformare prin intermediul unor actori politici influenți din Rep. Moldova, care acționează în interesele Rusiei

Moscova propagă falsuri și dezinformare prin intermediul unor actori politici influenți din Rep. Moldova, care acționează în interesele Federației Ruse, potrivit unor experți și jurnaliști reuniți la o dezbatere organizată astăzi la Chișinău. Occidentul folosește Moldova împotriva Rusiei, Uniunea Europeană își pierde relevanța economică, integrarea europeană fără regiunea transnistreană nu poate exista, iar suportul oferit de Rep. Moldova Ucrainei, contravine statutului său de neutralitate. Sunt câteva dintre narațiunile false lansate de Kremlin în ultimele trei luni de către actori politici din Rep. Moldova potrivit datelor unui studiu, prezentat în cadrul dezbaterii, transmite Radio Chișinău.

Dezinformarea, lupta cu propaganda și lecțiile Lituaniei au fost subiectele discutate în cadrul dezbaterii organizate de Asociația Expert Grup și Centrul de Studii Est-Europene de la Vilnius.

Expertul Denis Cenușă a prezentat o analiză a principalilor actori ai propagandei ruse și modului în care se poziționează în raport cu șapte cele mai răspândite narațiuni false ale Kremlinului.

Oligarhul fugar Ilan Șor, aflat pe lista de sancțiuni internaționale pentru acțiunile de destabilizare a Rep. Moldova și legăturile sale cu Kremlinul, este cel mai agresiv în promovarea falsurilor Rusiei împotriva Uniunii Europene, potrivit expertului.

”Justificarea războiului Rusiei în Ucraina prin mesajul  că ar apăra în acest mod comunitățile de limbă rusă, că Rusia va răspunde la încercarea Rep. Moldova de a se alinia la sancțiunile internaționale în adresa ei sau că Rep. Moldova ar fi împinsă de occident în războiul din Ucraina. Ilan Șor, având în vedere că este cel mai agresiv în raport cu UE promovează cel mai activ că Rep. Moldova va pierde suveranitatea, va deveni colonie precum și că va fi anexată de către România”, a spus Denis Cenușă.

Comunicarea mesajelor în limba rusă a avut un impact mai mare în contracararea propagandei în regiunea transnistreană, potrivit Irinei Tăbăranu, jurnalistă a portalului Zona de Securitate.

”Am mers acolo la oamenii din regiunea transnistreană. Am creat un canal de Tik Tok, deși inițial credeam că este o platformă pentru tineri și copii. Nu este deloc așa. Ulterior am început a comunica cât mai mult în limba rusă. Am înțeles că este imposibil să ne atingem scopurile fără a comunica în această limbă. Impactul a fost mult mai mare”, a spus Irina Tăbăranu

Cooperarea și consolidarea inter-instituțională și internațională, comunicarea strategică, închiderea canalelor media care propagă falsuri și instigă la ură - sunt doar câteva dintre acțiunile întreprinse de autoritățile din Lituania imediat după începerea agresiunii ruse în Ucraina, potrivit lui Nerijus Maliukevicius, profesor în cadrul Universității din Vilnius.

El pledează pentru creșterea vizibilității Rep. Moldova în forumurile internaționale, unde Federația Rusă își concentrează de fapt o și mai mare luptă  în dezinformare.

”Dacă ne uităm la Rusia, China câmpul lor de luptă este  unul al forumurilor internaționale. Încearcă să ne fure punctele noastre forte și capacitățile noastre în comunitățile de limbă engleză. Deci trebuie să fim prezenți, să comunicăm și îmbunătățim competențele de limbă engleză”, a spus Nerijus Maliukevicius.

Amintim că noua Strategie de Securitate, elaborată la inițiativa președinției, și votată de Parlamentul de la Chișinău la mijlocul lunii decembrie, stabilește Rusia ca principală amenințare la adresa securității Rep. Moldova. 

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite a avertizat în repetate rânduri că Moscova și-a intensificat războiul informațional prin crearea condițiilor pentru a destabiliza Republica Moldova și a preveni integrarea țării în Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău