Dezbateri în Parlamentul European | „Republica Moldova nu mai este privită ca o istorie de succes”

  • 04 Octombrie 2017 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

Discuțiile de marți, 4 octombrie, din Parlamentul European și criticile aduse autorităților de la Chișinău afectează imaginea R. Moldova pe plan extern, iar suspendarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro ar afecta economia, consideră analiștii politici. În același timp, guvernarea și opoziția comentează diferit dezbaterile de la Strasbourg.

Dezbaterile din Parlamentul European demonstrează încă o dată că Republica Moldova nu mai este privită ca o „istorie de succes” la Bruxelles, iar interesul Uniunii Europene față de țara noastră a scăzut, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

„Interesul față de R. Moldova a scăzut și cumva suntem trecuți pe o „linie a doua”. Pentru a ieși din această situație trebuie să facem reforme ca justiție să funcționeze, corupția să fie  diminuată, să facem ordine în sectorul financiar-bancar.”

Pe lângă lovitura de imagine, suspendarea acordării celor 100 de milioane de euro ar afecta și economia, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, anul trecut R. Moldova a ratat asistență externă de peste 100 de milioane de euro, iar în primele opt luni ale acestui an a atras doar 5% din suportul preconizat din afară. Suspendarea asistenței macrofinanciare din partea Comisiei Europene ar fi o nouă lovitură pentru economie, declară Veaceslav Ioniță.

„Dacă acești bani nu vor veni, volumul de investiții capitale se va reduce dramatic și în acest an, la fel cum s-a întâmplat în 2016. Republica Moldova are bani pentru a supraviețui – pentru a plăti salariile, pensiile, în schimb nu are bani pentru dezvoltare. Deci, vom fi într-o zonă de subdezvoltare și din nefericire, deși Republica Moldova trebuia să fie în toți acești ani un șantier de construcții, s-a transformat într-o țară unde totul este înghețat.”

Partidele politice comentează diferit dezbaterile din Parlamentul European. Partidul Democrat, remarcă într-un comunicat de presă că acestea demonstrează interesul Uniunii Europene față de R. Moldova. PDM califică dezbaterile drept echilibrate și salută faptul că majoritatea vorbitorilor au exprimat sprijin pentru țara noastră și au remarcat progresele acesteia.

Pe de altă parte, Platforma Demnitate și Adevăr consideră că majoritatea eurodeputaților au criticat dur autoritățile de la Chișinău pentru derapajele anti-democratice și pentru modificarea sistemului electoral. Dezbaterile au demonstrat că Moldova a pierdut credibilitatea în fața partenerilor externi, a declarat prim-vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Niciodată relațiile cu UE nu au fost la un așa nivel jos. Modificarea sistemului electoral a fost probabil ultima picătură care a convins europenii că regimul existent de guvernare poate fi numit oricum, numai nu regim pro-european.”

Amintim că mai mulți europarlamentari  în special din cadrul grupului popularilor europeni (PPE, apropiat de partidele opoziției de dreapta) au cerut în plenul Parlamentului European suspendarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova din cauza stagnării reformelor, persistenței corupției și derapajelor democratice. De asemenea, ei au invocat modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția. Pe de altă parte, alți deputați, în special din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D, apropiat de Partidul Democrat), au afirmat că suspendarea asistenței ar spori influența Rusiei în R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău