Dezbateri în Parlament pe marginea exercițiilor militare cu participarea ostașilor americani

  • 12 Mai 2016 14:00
Dezbateri în Parlament pe marginea exercițiilor militare cu participarea ostașilor americani

Exercițiile militare cu participarea ostașilor american au provocat, astăzi, dezbateri aprinse în Parlament, după ce deputații socialiști au cerut audierea mai multor funcționari pe motiv că aplicațiile s-ar desfășura ilegal.

Pe de altă parte, reprezentanții majorității parlamentare au menționat că exercițiul nu încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova și au cerut chiar tragerea la răspundere a deputaților socialiști care la 3 mai au blocat deplasarea tehnicii și militarilor americani. 

Socialiștii au cerut audierea mai multor funcționari, cum ar fi ministrul afacerilor externe, ministrul apărării, șeful Serviciului de Informații și Securitate pe motiv că exercițiile militare ar fi ilegale. 

”Ei au intrat pe data de 3 mai, nu au fost prezentate documentele de rigoare și cele permisive pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a face exerciții militare comune. În cazul respectiv constatăm că a fost încălcată flagrant Constituția Republicii Moldova”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Ei au fost susținuți și de parlamentarii comuniști care au făcut referire la statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Liderul PD Marian Lupu a precizat însă că exercițiile militare comune nu încalcă prevederile Constituției.

”Statutul de neutralitate a unei țări nu înseamnă că țara nu are armată. Statutul de țară neutră presupune cu strictețe imposibilitatea staționării pe durată lungă a bazelor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu interzice participarea la exerciții militare”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu.

Pe de altă parte, mai mulți deputați au condamnat acțiunile câtorva deputați socialiști care la 3 mai au blocat traseul pe care treceau militarii americani și tehnica militară a acestora. Iar președintele comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untilă, a cerut organelor abilitate să investigheze acest caz

”Eu vreau să propun comisiei juridice și procurorului general să se autosesizeze pentru că cei doi deputați au depășit atribuțiile și statutul de deputat. Solicităm procurorului general să se autosesizeze la capitolul abuz de putere de către acești doi deputați”, a declarat Veaceslav Untilă.

În cadrul exercițiului „Dragon Pioneer 2016”, care se va desfășura până la 20 mai sunt utilizate 58 de unități de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 mașini de luptă și asigurare de luptă, 18 mașini de manevră și 29 mașini de transport. Aplicațiile, în care sunt antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, au ca scop instruirea subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău