Dezbatere | Proiectele de legi privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă nu respectă dreptul la viața privată

  • 20 Decembrie 2022 19:03
Dezbatere | Proiectele de legi privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă nu respectă dreptul la viața privată

Proiectele de legi privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă și legea statutul cu referire a ofițerului de informații și securitate  sunt considerate a fi disproporționate, și nu respectă dreptul la viața privată, consideră reprezentanții mai multor Organizații Nonguvernamentale  care au organizat o dezbatere publică la  Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Pe de altă parte, directorul SIS, Alexandru Mustață declară că instituția pe care o conduce își propune să protejeze securitatea țării și a cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

Funcționalitatea SIS trebuie să fie realizată în colaborarea cu societatea civilă, iar măsurile implementate necesită asigurarea dreptului la viața privată după ce angajații SIS, diplomați, poliție, și alte instituții, nu se mai află în funcție de răspundere, a menționat președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu.

„Cele mai multe persoane care depun plângeri pe seama încălcării dreptului la viața privată după ce părăsesc funcțiile, sunt foști angajați SIS. Eventual din ministere politicieni, deputați. Trebuie să facem legile în așa fel încât să nu ne temem de ele după ce plecăm din funcție. Astăzi avem figuri cheie care «țin volanul în mână» și în care putem spune că avem o anumită încredere. Ce va fi peste o lună, două?!”, a spus  Sergiu Bozianu.

Pentru un control democratic, proiectele sunt puse în discuție publică pentru a doua oară, iar acestea au fost preluate după modele europene deja experimentate pentru a nu încălca drepturile omului, a declarat deputatul PAS, Adrian Cheptănaru.

„Nu poți urmări un spion cu acoperire diplomatică în cadrul unui dosar penal. Este un mecanism bine cunoscut în toate serviciile de informații de oriunde, că aceste tipuri de amenințări la adresa securității statului se monitorizează, se contracarează în afara proceselor penale”, a precizat Adrian Cheptănaru.

Șeful SIS, Alexandru Musteață, a spus că Drepturile Omului ar trebui respectate inclusiv în perioade incerte, precum pe vreme de război, subliniind că este necesar colaborarea cu societatea civilă, pentru a fortifica nivelul de încredere în securitatea națională și respectarea secretului de stat:

„Atunci când încercăm să îmbunătățim aceste legi, ar fi bine să evităm tentative de creare a unor instrumente suplimentare care mai mult vor bloca, decât ajuta Serviciul să-și desfășoare activitatea contrainformativă. Noi avem un scop foarte clar, să protejăm securitatea țării și a cetățenilor noștri. Pentru a face acest lucru e nevoie de a avea un cadru legal bine definit”, a menționat Alexandru Musteață.

Proiectele de legi au fost plasate pe pagina web oficială a legislativului pentru a fi supuse consultărilor și dezbaterilor publice. De asemenea, acestea au fost transmise către Comisia de la Veneția pentru evaluare și exprimare a unui punct de vedere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău