Dezbatere IPN | Cea mai mare provocare în domeniul sportului din R. Moldova este lipsa finanțării suficiente

  • 09 August 2023 14:36
Dezbatere IPN | Cea mai mare provocare în domeniul sportului din R. Moldova este lipsa finanțării suficiente

Cea mai mare provocare în domeniul sportului din Rep. Moldova este lipsa finanțării suficiente. Legislația în vigoare cu privire la sport este deja depășită și nu mai răspunde cerințelor și realităților zilei, motiv pentru care avem nevoie de o colaborare moldo-română în domeniu, a declarat astăzi, 9 august, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin în cadrul unei dezbateri la IPN, transmite Radio Chișinău.

Sunt foarte multe provocări cu care astăzi sportivii din Rep. Moldova se confruntă și în acest context ar trebui de urmat sistemul din România, a precizat în cadrul dezbaterii secretarul de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Sergiu Gurin. Totodată, acesta s-a referit la rezultatele sportivilor de performanță din ultimii ani.    

Am fost să ne consultăm și să armonizăm legislația noastră la cea a UE prin prisma legislației României, un lucru care și o să se întâmple. Vrem să mergem pe sistemul din România, așa cum lucrează cluburile sportive școlare și cele municipale de acolo.   (...)Dacă să ne referim la rezultatele făcute în ultimul timp este un amalgam de acțiuni. Aici vorbim despre sportul de performanță, în 2019 s-a dublat bugetul pentru federațiile sportive, s-au îmbunătățit condițiile în unele școli sportive, din luna ianuarie s-au dublat bursele. Atât sportivii, cât și antrenorii mai au și indemnizații viagere. Totuși, întotdeauna este loc pentru mai bine”, a declarat Sergiu Gurin.

Șeful departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Vlad Vârtos, a spus că sportivii au nevoie de condiții mult mai bune. Cu tehnicile avansăm, însă partea materială a rămas în urmă, a precizat Vlad Vârtos.       

„În Rep. Moldova sunt dezvoltate luptele, tir cu arcul, boxul,  caiac-canoe și atletismul,  acestea sunt probele de bază unde noi putem concura la nivel mondial. Sportivilor noi trebuie să le oferim condiții, partea materială este foarte slabă la moment, chiar dacă avem talente. De aceea, o mare provocare acum pentru unele federații ar fi lipsa finanțării insuficiente”, a spus  Vlad Vârtos. 

Secretara senatului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Irina Volcu, prezentă la eveniment, a menționat că așteptările în domeniul sportului sunt mari, în special în contextul în care Rep. Moldova este stat candidat la UE.

Așteptările sunt mari și sperăm că odată cu statutul nostru de țară candidat la UE se vor deschide noi posibilități. Vom avea acea putere de a absorbi acele fonduri care urmează să vină și să avem un management eficient în ceea ce ține de domeniul sportului. Lucrurile au început să se miște și o spun chiar și sportivii, dar întotdeauna este loc de mai bine și doar într-o colaborare putem să facem lucruri frumoase”, a precizat Irina Volcu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Cooperarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău