Dezastrul ecologic în Bolivia. Cultura Uru, pe cale de dispariție: "Trebuie să facem orice ca să supraviețuim"

  • 04 Septembrie 2018 19:46
Dezastrul ecologic în Bolivia. Cultura Uru, pe cale de dispariție:

Au supraviețuit incursiunilor incașilor și colonizării spaniole, dar vor fi alungați din satele lor de încălzirea globală. Viața populației Uru din Bolivia s-a schimbat dramatic, după ce lacul pe malul căruia trăiește de mii de ani a secat.

Dezastrul ecologic din Bolivia a fost provocat de încălzirea climei. Temperatura medie anuală a crescut cu 9 grade în această regiune. Deși a plouat, apa s-a evaporta mult mai repede din sol, din cauza căldurii. Rămași fără sursa existenței, băștinașii Uru aleg să își părăsească satele.

Rene Ayma Fuentes, indigen Uru: Acum mai sunt puțini locuitori. Unii migrează pentru supraviețuire și uneori nu se întorc la casele lor, la cultura lor. Asta înseamnă că în viitor cultura noastră va dispărea.

Cei în putere și-au părăsit satele, aflate la mai mult de 3.500 de metri altitudine. Au rămas în urmă copii, femei și bătrâni, care încearcă să găsească o modalitate de a merge mai departe

Evarista Flores, indigenă Uru: Trebuie, orice ar fi, să învățăm să facem multe lucruri: să grădinărim, să tricotăm, să fabricăm obiecte, trebuie să facem orice ca să supraviețuim. Lacul Poopo avea pești mari. Nu am crezut că o să sece, era atât de adânc încât oamenii se înecau în el.

Atunci când găsesc câte un luciu de apă în deșertul care a fost cândva lacul Poopo, indigenii Uru speră că totul va reveni la normal. Dar oamenii de știință avertizează: deși vor fi momente când în albia lacului va fi apă, ecosistemul a fost ireversibil distrus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău