Dezastrul ecologic de la gunoiștea din Țânțăreni va fi evaluat de o comisie ministerială

  • 28 Iulie 2018 14:54
Dezastrul ecologic de la gunoiștea din Țânțăreni va fi evaluat de o comisie ministerială

O comisie instituită de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va evalua starea ecologică în localitatea Țânțăreni și în zona poligonului de deșeuri menajere din localitate.

O primă ședință a comisiei a avut loc vineri, 27 iulie, aceasta întrunind reprezentanți ai autorităților publice locale din municipiu Chișinău și localitatea Țânțăreni, transmite IPN.

„Scopul este de a avea un dialog constructiv și a propune soluții optime pentru gestionarea eficientă a deșeurilor de la poligonul din Țânțăreni. Vom monitoriza strict acțiunile întreprinse de autoritățile locale cu referire la gestionarea ecologică adecvată a poligonului din localitate și vom monitoriza pentru ca Primăria municipiului Chișinău și Regia „Autosalubritate” să își onoreze obligațiunilor”, a declarat Valentina Țapiș, secretar de stat și președinta comisiei, citată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit reprezentanților Primăriei capitalei, majoritatea acțiunilor ce vizează dezvoltarea localității au fost realizate. De asemenea, urmează să fie îndeplinite acțiunile cu referire la securizarea depozitului de deșeuri. Primăria  Chișinău va asigura construcția unei stații de epurare în localitatea Țânțăreni.

În acest sens, a fost elaborat un caiet de sarcini, iar în luna august va fi anunțată licitația publică.

Ca urmare a discuțiilor, părțile au decis că laboratorul Centrului de Investigații Ecologice din cadrul Agenției Ecologice Chișinău va preleva probe de la depozitul Țânțăreni și va prezenta periodic datele investigațiilor către Inspectoratul Ecologic de Stat.

Pentru asigurarea transparenței în procesul de prelevare a probelor vor fi invitați și reprezentanți ai Consiliului local din Țânțăreni. De asemenea, Primăria municipiului Chișinău va ține sub control levigatul de la depozit, iar în momentul când va fi instalată Stația de filtrare la Bubuieci va fi preluat surplusul de levigat de la poligonul Țânțăreni pentru a nu admite deversarea acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău