Dezastrul din pădurea amazoniană din Brazilia este imens. Cifrele care arătau deja o defrișare istorică sunt de fapt cu 30% mai mari

  • 11 Iunie 2020 12:29
Dezastrul din pădurea amazoniană din Brazilia este imens. Cifrele care arătau deja o defrișare istorică sunt de fapt cu 30% mai mari

Defrișarea pădurii amazoniene din Brazilia a fost mai accelerată decât au arătat informațiile furnizate inițial în 2019, potrivit unor date guvernamentale revizuite, informează Reuters, citată de Agerpres.

 

Agenția de cercetare spațială din Brazilia (INPE) a înregistrat 10.129 de kilometri pătrați de teren despădurit pentru o perioadă anuală etalon din august 2018 până în iulie 2019. Această arie este echivalentă cu suprafața Libanului și marchează o creștere cu 34,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Revizuirea este mai mare decât cifrele raportate inițial de INPE, de 9.762 de kilometri pătrați de pădure distrusă în această perioadă, marcând o creștere de 29,5%.

Sursa:Agerpres

Datele pentru 2019 marchează cel mai înalt grad de despădurire constatat în pădurea amazoniană din Brazilia începând cu 2008, un nivel pe care îl atinsese deja înainte de revizuire. Revizuirea anuală a datelor în scopul acurateții este o practică standard în cadrul INPE.

Activiști din domeniul mediului și cercetători științifici consideră vinovat politicile președintelui Bolsonaro, de extrema dreaptă, pentru că ar fi încurajat țapinarii ilegali, fermierii și speculatorii imobiliari să taie pădurea.

Bolsonaro a susținut dezvoltarea regiunii amazoniene, inclusiv ariile protejate, ca o metodă de a-i scoate din sărăcie pe cei mai vulnerabili rezidenți.

În Brazilia se află circa 60% din pădurea amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume. Protejarea sa este vitală pentru limitarea încălzirii globale, spun oamenii de știință, având în vedere cantităților vaste de dioxid de carbon pe care le absoarbe suprafața împădurită.

Datele revizuite au la bază un sistem denumit PRODES, care este dat publicității doar o singură dată pe an, cu o precizie mai mare decât datele colectate prin sistemul rapid cunoscut sub denumirea de DETER. Potrivit datelor mensuale, defrișările au continuat să se agraveze în 2020, în creștere cu 55% din ianuarie până în aprilie, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2019.

Bolsonaro a mobilizat în mai forțele armate pentru a combate defrișările în creștere printr-un ordin care expiră miercuri, dar care, potrivit oficialilor, ar putea fi prelungit pentru încă 30 de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău