Devalorizarea leului. Cine are de câștigat?

  • 20 Ianuarie 2015 14:44
Devalorizarea leului. Cine are de câștigat?

Devalorizarea leului moldovenesc pune în dificultate atât agenții economici cât și cetățenii simpli.

Potrivit experților, cel mai mult au de pierdut cei care au luat credite în valută străină, dar care au salarii în lei și acum pentru a plăti dobânzile trebuie să plătească mai mult. Într-o situație proastă se află și micii întreprinzătorii, afacerile cărora au devenit neprofitabile și s-ar afla în prag de faliment.

Din cauza deprecierii leului față de principalele valute de referință moldovenii care au luat credite în dolari sau euro au de scos tot mai mulți bani din buzunar pentru a-și achita dobânzile. Situația e și mai proastă după ce experții prognozează o devalorizare și mai accentuată a valutei naționale.

"Banii i-ai primit în valută, banii trebuie să-i întorci în valută. Majoritatea entităților, oameni simpli, agenți economici pierd în această situație. Cei mai mari perdanți sunt cei săraci, persoanele în etate, bugetarii”, a declarat analistul economist Viorel Chivriga.

Întrebat cine are de câștigat din devalorizarea leului, Viorel Chivriga a spus că, teoretic, în avantaj ar fi cei care au economii în valută străină și care îi schimbă acum speculativ pe lei, dar această probabilitate este mică.

”Câștigă unii, foarte puțini. Sunt agenții economici mari, dar și unele persoane care prind firul și intră în jocul acesta speculativ pe piața valutară, dar și ei trebuie să fie foarte atenți”, a spus Victor Chirilă.

De câștigat din această situație ar avea și exportatorii, însă aceștia declară că nu au piețe de desfacere.

Expertul a menționat că leul a atins deja pragul limită și situația s-ar remedia dacă Guvernul și Banca Națională ar interveni pentru a reglementa situația de pe piața valutară din Republica Moldova.

”Există un nivel la care situația s-ar putea stabiliza. Acest nivel ar fi deja atins dacă și Banca Națională și Guvernul ar fi fost mai insistenți și încercau să intervină și să stabilizeze situația”, a menționat analistul economist Viorel Chivriga.

Analistul a mai sugerat cetățenilor să nu se lase pradă manipulărilor monetare deoarece acestea îi vor afecta. Schimbarea leului în oricare valută îi va costa mai mult și, dacă nu au de făcut o tranzacție urgentă, ar trebui să aștepte până când valuta națională se stabilizează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău