Deținuții cer reducerea pedepselor din cauza condițiilor din închisori. Ministrul Justiției: Se creează niște bombe sub securitatea statului
-
05 Februarie 2020 12:27
Majoritatea deținuților din Republica Moldova solicită reducerea pedepselor prin aplicarea mecanismului compensator privind condițiile precare din penitenciare. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, din cei peste 6700 de deținuți, aproape 5500 au depus cereri pentru reducerea pedepselor. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.
Subiectul reducerii pedepselor prin aplicarea mecanismului compensator privind condițiile precare din închisori a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.
Anul trecut au fost reduse în total 434 de mii de zile din pedepsele deținuților care au solicitata în judecată aplicarea acestui mecanism. De asemenea, ca despăgubire, din bugetul de stat au fost achitați un milion 600 de mii de lei, a anunțat Administrația Națională a Penitenciarelor.
Totodată, potrivit concluziilor unui raport prezentat de către Centrul Național Anticorupție, s-a constatat și reducerea nemotivată a pedepsei în lipsa unor mecanisme reale de calculare a acesteia.
În timp ce acest instrument este eficient din punct de vedere economic, eliberarea unor deținuți ar pune în pericol securitatea statului, susține ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. El crede că, datorită aplicării acestui instrument compensatoriu, din penitenciare ies persoane periculoase, din lumea interlopă.
„Condițiile Republicii Moldova, aparent, prin prisma eficienței economice acest instrument își are locul în sistemul de drept. Însă, dacă vorbim de securitatea statului și ținând cont de cifrele alarmante cu privire la aplicarea instrumentului compensatoriu excesiv de către instanțele de judecată, se creează niște bombe sub securitatea statului.”
Și președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Alexandru Jizdan, cere măsuri care să prevină eliberarea înainte de termen a unor persoane periculoase.
„Acest mecanism este declanșat. Mie mi se pare unul periculos. Vorbim, pe de o parte de drepturile omului, de articolul 3 din Convenție, pe de altă parte, deja, este vorba despre un alt mecanism care va permite ilegal, dacă vreți, eliberarea unor condamnați care ar trebui să-și ispășească pedeapsa pentru cele săvârșite.”
Membrii comisiei au propus aplicarea unui moratoriu asupra implementării acestui mecanism compensatoriu și organizarea unor dezbateri cu participarea judecătorilor și avocaților, ca ulterior să fie făcute propuneri de modificare a legii.
Mecanismul compensatoriu pentru condițiile precare de detenție a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.
Amintim că fostul premier, Vlad Filat, a fost eliberat din penitenciar pe 3 decembrie 2019 , după ce a beneficiat de acest mecanism compensator. Pedeapsa lui a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție.