Deținerile rușilor în conturi din bănci străine au atins un nivel record de 82 de miliarde de dolari. Sute de mii de ruși au fugit din țară de la declanșarea războiului

  • 19 Ianuarie 19:13
Deținerile rușilor în conturi din bănci străine au atins un nivel record de 82 de miliarde de dolari. Sute de mii de ruși au fugit din țară de la declanșarea războiului

Valoarea sumelor deținute de ruși în conturi din bănci străine s-a dublat în primele 11 luni din 2021, atingând un nivel record, în condițiile în care sute de mii de ruși au fugit în străinătate în semn de protest față de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și pentru a scăpa de recrutare, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Banca Centrală a Rusiei a informat joi că, la 1 decembrie 2022, rușii dețineau 4.990 de miliarde de ruble în conturi bancare străine, echivalentul a 82 de miliarde de dolari, pe baza calculelor efectuate folosind cursul de schimb oficial la acea dată, scrie G4Media.

Este mai mult decât dublu față de cele 2.230 de miliarde de ruble pe care banca centrală a spus că rușii le dețineau în conturi bancare străine la începutul anului, adică 30,6 miliarde de dolari pe baza cursului de schimb de la acea dată.

Sute de mii de ruși au fugit din țară anul trecut, după ce Vladimir Putin a lansat campania militară din Ucraina, a reprimat opozanții interni și a lansat o campanie de mobilizare pentru a recruta peste 300.000 de oameni în armată. Exodul rușilor a alimentat un boom economic în țările vecine, inclusiv în Armenia, Georgia și Kazahstan, unde rușii înstăriți au fugit, aducând cu ei miliarde de dolari.

Datele prezentate de Banca Centrală a Rusiei provin din transferurile internaționale, precum și din acordurile încheiate cu unele țări ex-sovietice pentru a împărtăși date privind deținerile bancare ale rezidenților străini. Mai multe țări occidentale, printre care Marea Britanie și Germania, au încetat să mai facă schimb de date financiare cu Moscova, în cadrul sancțiunilor Moscovei după invadarea Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
12
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău