Deținătorii Ordinului Republicii cu pensie peste hotare vor primi o alocație specială

  • 02 Septembrie 2023 09:00
Deținătorii Ordinului Republicii cu pensie peste hotare vor primi o alocație specială

În Republica Moldova urmează să fie instituită o alocație specială nominală de merit, în semn de înaltă apreciere a talentului și măiestriei profesionale, precum și a contribuției substanțiale la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume. Alocația va fi acordată persoanelor decorate cu „Ordinul Republicii”, beneficiare de pensii în afara țării. Prevederile sunt conținute într-un proiect publicat pentru consultări publice, transmite IPN.

Dreptul la alocația specială nominală de merit îl vor avea persoanele care și-au stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova are încheiat acord privind asigurările sociale sau acord cu privire la garanțiile sociale și beneficiază de pensie în statul respectiv, conform prevederilor Acordului.

Alocația menționată va fi stabilită în temeiul decretului Președintelui Republicii Moldova pentru instituirea alocației speciale nominale de merit, emis pe numele persoanei.

Cuantumul alocației speciale de merit se va stabili în mărime de două salarii medii lunare pe țară pentru anul precedent. Calculul estimativ arată că, până la finele anului 2023, sunt necesare mijloace financiare din resursele bugetului de stat în sumă 84 569,73 lei. Conform datelor Biroului Național de Statistică, cuantumul salariului mediu lunar pe țară în anul 2022 constituie 10 529,1 lei. Respectiv, cuantumul lunar al alocației va constitui 21 058, 2 lei. Astfel, suma totală a alocației pentru lunile septembrie-decembrie anul 2023 va constitui 84 569, 73 lei.

În anul 2024 vor fi necesare mijloace financiare în sumă de 253 709,19 lei, reieșind din cuantumul salariului mediu lunar pe țară în anul 2022 (21 058,12 x 12 luni + taxa de distribuire de 0,4%).

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că finalitatea urmărită este substituirea pensiei pentru persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legislației naționale, dar nu beneficiază de aceasta pe teritoriul Republicii Moldova, din anumite considerente, cu alocația lunară specială nominală de merit.

MMPS mai precizează că persoanele care s-au remarcat prin merite deosebite față de stat în diverse domenii de activitate beneficiază de alocație nominală de stat, ca persoane decorate cu ,,Ordinul Republicii” în cuantum de 500 de lei lunar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
23
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău