Deținătorii de patente din Soroca au ieșit la protest

  • 11 August 2016 16:22
Deținătorii de patente din Soroca au ieșit la protest

Peste 200 de deținători de patentă de întreprinzător din Soroca au protestat joi, 11 august, în fața primăriei orașului.

Micii întreprinzători au cerut autorităților locale să le susțină revendicările privind abrogarea amendamentelor care interzic comerțul în baza patententei, de la 1 ianuarie 2017, relatează IPN.

Protestatarii i-au cerut primarului de Soroca, Victor Său, să se adreseze Parlamentului pentru a-i determina pe deputați să renunțe la modificările care-i vor pune în imposibilitatea să-și desfășoare activitatea așa cum s-au obișnuit, începând de anul viitor. Deținătorii de patente au mai cerut instituirea unui moratoriu de zece ani pentru orice schimbare a legislației privind întreprinderile mici. Președintele Asociației micilor antreprenori din Soroca, Grigore Marciuc, a invocat ca argument faptul că în Soroca sunt 720 de comercianți care activează în bază de patentă. Aceștia contribuie la bugetul local în medie cu câte 150 de lei lunar, plus cu peste 500 de lei anual – impozitul social și alte taxe, cum ar fi taxa de piață sau pentru asigurarea medicală.

Proteste similare au fost organizate în iulie și de Asociația Micului Business la Chișinău, în fața Guvernului.

Guvernul a aprobat recent modificări la Legea privind patenta de întreprinzător, propunând titularilor de patentă să desfășoare activitate independentă. Potrivit autorilor proiectului, instituirea patentei de întreprinzător în anul 1998 a avut drept scop susținerea persoanelor fizice în vederea inițierii propriei afaceri, urmărindu-se dezvoltarea în continuare a afacerii sub diferite forme organizatorico-juridice stabilite prin lege, cum ar fi întreprinderea individuală, societatea cu răspundere limitată sau altele.

În Republica Moldova sunt în prezent peste 120 de mii de întreprinzători care activează în bază de patentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău