Detaliile străpungerii strategice la Robotîne: Un grup de 31 de militari ucraineni s-a târât pe burtă prin câmpuri minate, timp de 18 ore

  • 31 August 2023 18:49
Detaliile străpungerii strategice la Robotîne: Un grup de 31 de militari ucraineni s-a târât pe burtă prin câmpuri minate, timp de 18 ore

Eliberarea Robotîne, o localitate foarte importantă strategic din regiunea Zaporijia, a fost posibilă datorită unei unități ucrainene formată din doar 31 de luptători. Militarii aleși pentru această acțiune de luptă au ajuns în pozițiile inamice, le-au eliminat și au ținut terenul până la sosirea întăririlor.

Prezent la Reuniunea diplomației franceze, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat cum s-a reușit eliberarea localității, scrie Defense Romania.

Oficialul recunoaște că, timp de câteva luni, forțele ucrainene au condus atacuri continue pe partea cea mai dificilă a frontului, în urma cărora unitățile de acolo au fost epuizate fizic și moral și și-au pierdut capacitatea de a continua ofensiva.

Deminarea și atacurile constante ale Rusiei au încetinit înaintarea Forțelor Armate ucrainene. Prin urmare, a trebuit o nouă strategie. S-a decis înlocuirea conducerii unității, iar noul comandant a cerut să-i adune pe cei motivați și gata să îndeplinească sarcini de luptă.

În unitate, a fost creat un grup combinat de 31 de luptători, dintre care o treime nu avea experiență de luptă. Pe lângă rezultatele bune la pregătirea în poligon, criteriul determinant pentru selecție a fost determinarea militarilor.

Acest grup a stabilit legături orizontale cu unitățile adiacente și a început să lucreze pe linia de contact. Militarii ucraineni nu au atacat direct Robotîne, ci au ocolit de fapt satul, ceea ce a făcut posibilă spargerea apărării inamicului în această zonă și continuarea ofensiva.

Kuleba a dezvăluit că apărătorii s-au târât literalmente pe burtă timp de 18 ore prin kilometri de câmpuri de mine, unde rușii au plasat chiar și 6 mine pe metru pătrat. Unitatea de luptă a ajuns la liziera de copaci care desparte câmpurile fermei și a reușit să curețe perimetrul de forțele ruse, menținând această poziție timp de două zile, până la sosirea întăririlor.

După aceea, grupul a mai mers 10 kilometri prin câmpuri de mine, cărând rucsacuri de 35-40 de kilograme. După un scurt moment de recuperare, au mers să asalteze pozițiile fortificate rusești, au doborât inamicul de acolo și au rezistat până la apropierea forțelor principale.

Ofițerul Brigăzii Mecanizate 47 „Măgura”, Dmitro Polișchuk, confirmă situația infernală de pe linia frontului de sud. Militarul a declarat, pentru 24tv, că rușii nu au săpat doar tranșee, ci au creat zone întregi fortificate cu un sistem de pasaje subterane. În plus, inamicul a împrăștiat mii de mine.

În 40 de zile, această unitate a efectuat șase atacuri și două recunoașteri. Un grup de 31 de persoane a efectuat munca unui întreg batalion. Pierderile s-au ridicat la șapte răniți, dintre care doar unul a fost grav rănit, care a călcat pe o mină.

Kuleba a subliniat că, de fapt, munca acestui grup a făcut posibil atacul întregii brigăzi asupra lui Robotîne și eliberarea lui după săptămâni de atacuri.

„V-am spus această poveste pentru a demonstra trei principii care sunt utile și diplomaților. În primul rând: liderii împing lucrurile înainte, indiferent ce spun toți scepticii și oricât de greu. În al doilea rând: nu este vorba de superioritate numerică, ci de motivație, inteligență, capacitatea de a acționa unit. Prin urmare, de fiecare dată când cineva vă spune din nou că Rusia este prea mare pentru a o învinge, spuneți această poveste. În al treilea rând: concentrarea asupra victoriei trebuie să fie necondiționată", a spus Kuleba.

Reamintim, pe 22 august, Forțele Armate au luat cu asalt Robotîne. A doua zi, militarii Brigăzii Mecanizate 47 ”Măgura” au ridicat un drapel ucrainean semnat de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi peste școala distrusă de ruși. Luptele grele pentru localitate au continuat, dar în cele din urmă, Robotîne a fost complet eliberat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău