DETALII privind schema de corupție de la Serviciul Vamal unde au loc percheziții

  • 18 Martie 2019 13:33
DETALII privind schema de corupție de la Serviciul Vamal unde au loc percheziții

O schemă de corupție, aplicată de câțiva angajați ai Serviciului vamal, a fost documentată și deconspirată de ofițerii CNA și procurorii anticorupție.

Potrivit unui comunicat, un șef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, 3 inspectori și doi intermediari, au fost reținuți, în această dimineață, fiind suspectați că ar fi pretins sume de bani pentru a radia din sistemul informațional date cu privire la evidența automobilelor cu numere de înmatriculare străine. Astfel, cei care au depus denunțuri privind această schemă susțin că rolul intermediarilor era de a influența persoane publice din cadrul Serviciului vamal în vederea modificării informației din bazele de date cu privire la „intrarea" sau „ieșirea" din țară a automobilelor cu numere străine.

„Deși, potrivit legii, mașinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informațional se bifa ieșirea autoturismului din țară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informațional al Serviciului vamal, pentru fiecare mașină taxa fiind de 400 de euro”, se precizează în comunicat. 

Perchezițiile continuă acum la Serviciul vamal (sediul central, Chișinău) și la postul vamal Sculeni (Ungheni). Dimineața, au fost reținuți trei inspectori ai postului vamal Sculeni, șeful direcției dezvoltare și securitate informațională a Serviciului vamal și doi intermediari. Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale privind corupere pasivă, trafic de influență și complicitate la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare, amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții, pe un anumit termen, iar intermediarii - până la 6 ani de pușcărie și amenzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău