Detalii NOI privind dosarul schemelor de corupție în stațiile și gările auto. Cât era „taxa lunară”

  • 23 Iulie 2018 15:51
Detalii NOI privind dosarul schemelor de corupție în stațiile și gările auto. Cât era „taxa lunară” Agora

De la fiecare subdviziune a stațiilor Gării era percepută o taxă lunară ce varia între 3.000 și 50.000 lei, bani acumulați de la șoferi, pentru diverse încălcări. Mai mult, fiecare angajat, în dependență de funcția deținută, era taxat lunar cu sume de până la 1.100 lei. Banii erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Aceste informații noi în dosarul schemelor de corupție în stațiile și gările auto au fost furnizate de Procuratura Anticorupție. 

„Destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS ,,Gările și Stațiile Auto”, în vederea neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și anume de: constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor, nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet”, au precizat oamenii legii.

Săptămâna trecută procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziții la autogările din 9 raioane ale țării - Cahul, Căușeni, Orhei, Bălți, Edineț, Drochia, Ungheni, Hâncești, Ialoveni și Chișinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS ”Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport și șoferii de curse naționale și internaționale.

La moment, 9 persoane, inclusiv cu funcții-cheie în ÎS ”Gările și Stațiile Auto” și schema de corupție investigată, sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu, 6 dintre care sunt arestați preventiv, iar 3 sunt plasați în arest la domiciliu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău