DETALII despre reținerea funcționarilor Primăriei Chișinău (VIDEO)

  • 22 Februarie 2016 19:15
DETALII despre reținerea funcționarilor Primăriei Chișinău (VIDEO)

Douăsprezece persoane, inclusiv doi funcționari din Primăria Chișinău, au fost reținute pentru 72 de ore pentru dare și luare de mită, în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție, în această dimineață.

Potrivit unui comunicat al CNA, s-a stabilit că șeful interimar al Direcției autorizare și disciplină în construcții a Primăriei municipiului Chișinău, acționând în complicitate cu specialistul principal al Direcției, acceptau mită în valoare de la 500 la 10 mii de lei, pentru a grăbi executarea unor acțiuni ce țin de atribuțiile funcționale. Potrivit informațiilor era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepție finală a unor lucrări de construcție, intermedierea eliberării autorizațiilor de construcții sau certificatelor de urbanism.

Mai mulți ofițeri CNA au descins în această dimineață la Primăria Chișinău. Potrivit Centrului Național Anticorupție, au fost efectuate 18 percheziții inclusiv în cabinetul Șefului interimar al Direcției autorizări în construcție, care a fost escortat de către ofițeri la sediul CNA și reținut pentru 72 de ore, alături de specialistul în cadrul direcției.   

Acțiunile au avut loc în cadrul a 35 de dosare penale privind infracțiuni de corupție în care sunt vizați, potrivit CNA, angajați ai Primăriei Chișinău, reprezentanți ai altor autorități ai administrației publice locale, angajați vamali și agenți economici.

Potrivit informațiilor, ar fi vorba despre câteva zeci de cazuri de mituire pentru urgentarea unor acțiuni ale reprezentanților Primăriei privind recepția finală a lucrărilor de construcție efectuate de persoane fizice și juridice. Șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi.

”În prezent 17 persoane au statut de bănuit. Doi angajați ai Primăriei sunt suspectați de corupere pasivă iar alte 15, printre care funcționari ai autorităților publice locale, ai agenților economici, persoane fizice sunt persoane suspectate că ar fi oferit mită. Deocamdată informații privind ce au ridicat ofițerii CNA în urma perchezițiilor nu pot fi oferite, deoarece acțiunea de urmărire continuă”, a declarat Angela Starinschi.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, descinderea a început în jurul orei 8:20 dimineața, și a vizat Direcția de autorizare și disciplină în construcție.

”La recepția finală a lucrărilor de construcție, nu exclud că au putut fi strecurate anumite dosare cu documente lipsă, sau neconforme. Nu am vorbit nici cu un anchetator, nici cu șeful anchetei. Cred că ancheta va face lumină în acest caz”, a declarat Nistor Grozavu.

Direcția autorizare și disciplină în construcție din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, este responsabilă pentru perfectarea și eliberarea autorizațiilor de construire, dar și recepția finală a construcțiilor din Capitală.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău