Detalii despre recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, care începe pe 8 aprilie

  • 06 Aprilie 12:15
Detalii despre recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, care începe pe 8 aprilie

Luni, 8 aprilie începe desfășurarea recensământului populației și locuințelor în Rep. Moldova, cel mai important exercițiu civic efectuat în scopul colectării datelor pentru adoptarea de politici publice, transmite Radio Chișinău.

Timp de trei luni circa patru mii de reprezentanți ai Biroului Național de Statistică, numiți recenzori, vor vizita fiecare gospodărie pentru a adresa o serie de întrebări despre locuință, etnie, sex, religie, activitatea în câmpul muncii, dificultăți fizice sau studii ale cetățenilor

”În baza datelor acumulate vom construi școli și gradinite, vom acorda servicii sociale și medicale” a subliniat premierul Dorin Recean astăzi, în cadrul evenimentului de lansare a acestui exercițiu, în scuarul Teatrului de Operă și balet ”Maria Bieșu”.

”Dincolo de deciziile pe care le ia guvernul, datele vor fi utilizate de mediul de afaceri și cel acamdemic. Este necesar să contruim în baza unor date reale, să indentificam caracteristicile sociodemografice, pentru alocarea resurselor necesare pentru dezvoltarea țării, pentru a construi Europa la noi acasă” a adăugat premierul Dorin Recean.

Potrivit Directorului Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, spre deosebire de recensământul anterior, în premieră datele vor fi colectate în timp real, pe tablete și hărți digitale care vor permite eficientizarea procesului de colectare dar și protecția informațiilor.

Uniunea Europeană a alocat pentru organizarea recensământului două milioane de euro dar și a oferit Biroului Național de Statistică trei mii de tablete pe care recenzorii le vor folosi în colectarea datelor, potrivit ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Uniunea Europeană întelege rolul critic pe care îl joacă recensămantul în conturarea unor politici eficiente, importante pentru Rep. Moldova, o țară ferm angajată în drumul spre aderare. Încurajez toți cetățenii să participe la acest exercițiu, și-i îndemn să se informeze despre recensământ din surse sigure pentru a nu cădea pradă dezinformării” a subliniat diplomatul europeană.

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova din acest an va începe pe data de 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie. Pentru organizarea și desfășurarea recensământului la bugetul de stat au fost prevăzute peste 244 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău