DETALII despre împrumutul din partea României

  • 07 Octombrie 2015 10:06
DETALII despre împrumutul din partea României

Republica Moldova și România au semnat Acordul prin care Bucureștiul va acorda un împrumut de 150 de milioane de euro.

Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Natalia Gherman, și ministrul Finanțelor Publice al României, Eugen Teodorovici.

Premierul Valeriu Streleț a salutat semnarea acordului, precizând că discuțiile au fost rapide și constructive. ”Prin acest acord se confirmă o dată în plus relațiile noastre nu doar prietenești și strategice, ci se confirmă un spirit care iese în afara unor limite al relațiilor interstatale. Este vorba de relații frățești și care derivă din dorința sinceră de a susține Republica Moldova într-un moment mai complicat”, a declarat Valeriu Streleț. ”România este unica țară din lume care spune constant: spuneți cu ce vă putem ajuta”, a adăugat premierul.

Totodată, Valeriu Streleț a menționat că datorită acestor bani va scădea presiunea asupra leului. Această tranșă va fi cheltuită pentru proiecte investiționale.

Costurile de rambursare sunt foarte reduse, a menționat, la rândul său, oficialul român.  Eugen Teodorovici a precizat că există baza legală pentru acordarea acestui împrumut, răspunzând astfel unor critici de la București și Chișinău că acordul nu ar putea fi încheiat fără acordul FMI. El a precizat că nu este necesar acordul FMI pentru acordarea acestui împrumut.

Guvernele României și Republicii Moldova au convenit asupra acestui acord la ședința comună din 22 septembrie. Împrumutul va fi acordat pentru 5 ani, cu o dobândă de 1,5% anual.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău